Forum Odejście z Pracy
Porozumienie stron

Czy można zmienić datę rozwiązania umowy po podpisaniu porozumienia stron?

T
TeamChange
Autor Wątku
Podpisałem z pracodawcą porozumienie stron, w którym wpisaliśmy rozwiązanie umowy dopiero za sześć tygodni, bo mam dokończyć projekt. Teraz sytuacja się zmieniła i firma sugeruje, żeby skrócić ten okres, ale nie wiem, czy wystarczy dopisać aneks, czy trzeba robić nowe porozumienie. Zależy mi też na tym, żeby nie było później problemu z datą ustania zatrudnienia w dokumentach i ostatnim wynagrodzeniu. Czy datę rozwiązania umowy w już podpisanym porozumieniu stron można zmienić przed jej nadejściem? Czy taka zmiana musi być podpisana przez obie strony?

Odpowiedzi

4
P
Podpisane 2026-04-16 10:15
Moim zdaniem samo „dopisek/aneks” może być mylące, jeśli nie będzie jasno wynikało, że obie strony zmieniają konkretnie datę rozwiązania umowy z poprzedniego porozumienia. Dobrze, żeby ta nowa data była wpisana wprost i potem identycznie trafiła do świadectwa pracy oraz rozliczenia końcowego.
K
Konsultant 2026-04-16 16:42
W odpowiedzi do Podpisane
"Moim zdaniem samo „dopisek/aneks” może być mylące, jeśli nie będzie jasno wynikało, że obie strony zmieniają konkretnie datę rozwiązania umowy z poprzedniego po"
Też bym tego nie zostawiał jako luźnej notatki na dokumencie, bo potem kadry mogą różnie to odczytać. U mnie przy podobnej zmianie zrobiono krótkie pisemne potwierdzenie, że obie strony zmieniają datę z wcześniejszego porozumienia na konkretny dzień, i ta sama data poszła potem w świadectwie pracy i rozliczeniu.
K
Kadrowa 2026-04-16 10:28
Da się zmienić datę ustania stosunku pracy, ale tylko za zgodą obu stron, bo pierwotne porozumienie już wiąże. W praktyce można zrobić krótki aneks albo kolejne porozumienie zmieniające wcześniejsze ustalenia, byle jasno wskazywało nową datę rozwiązania umowy i odnosiło się do tego podpisanego dokumentu. Dobrze, żeby ta sama data trafiła potem do świadectwa pracy, rozliczenia wynagrodzenia, ekwiwalentu za urlop i dokumentów ZUS, bo tu najczęściej robi się bałagan. Czy firma podała już konkretną wcześniejszą datę zakończenia zatrudnienia?
N
Niepewny 2026-04-16 15:16
Da się zmienić datę, ale tylko za zgodą obu stron i dobrze mieć to jasno na piśmie, np. jako aneks/porozumienie zmieniające do wcześniejszego porozumienia, z konkretną nową datą ustania stosunku pracy. Pilnuj, żeby ta sama data pojawiła się potem w świadectwie pracy, rozliczeniu końcowym i dokumentach płacowych; czy pracodawca podał już konkretną nową datę?