Porozumienie stron
•
Porozumienie stron a odszkodowanie za zakaz konkurencji po ustaniu pracy — czy nadal przysługuje?
O
OdejsciePlan
Autor Wątku
Pracuję na umowie o pracę w spółce z o.o. z branży sprzedaży B2B i dostałem propozycję rozwiązania umowy za porozumieniem stron z końcem maja. W mojej umowie jest zapis o zakazie konkurencji po ustaniu zatrudnienia na 6 miesięcy, z odszkodowaniem w wysokości 25% średniego wynagrodzenia, co w moim przypadku wychodzi około 2,8 tys. zł miesięcznie. Kadry przygotowały wzór porozumienia stron, ale nie widzę tam żadnej wzmianki o tym zakazie ani o późniejszych wypłatach. Zastanawiam się, czy samo podpisanie porozumienia stron coś zmienia w kwestii obowiązywania zakazu konkurencji i prawa do odszkodowania po odejściu. Nie wiem też, czy pracodawca może uznać, że skoro rozstajemy się polubownie, to takie świadczenie już nie będzie wypłacane. Rozmowy są jeszcze przed podpisaniem dokumentów, a nowej pracy na razie nie mam, więc ta kwestia jest dla mnie dość istotna. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to zwykle wygląda przy porozumieniu stron?