Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Urlop opiekuńczy i zwolnienie z powodu siły wyższej w świadectwie pracy — czy powinny się pojawić?

R
RozstanieZFirma
Autor Wątku
Pracowałem na umowie o pracę na czas nieokreślony w sp. z o.o. z branży logistycznej (magazyn e-commerce) od maja 2022 do końca marca 2026, rozwiązanie za porozumieniem stron. W 2025 roku wykorzystałem 5 dni urlopu opiekuńczego na opiekę nad mamą oraz 16 godzin zwolnienia od pracy z powodu siły wyższej (na dziecko). Kadry przesłały mi skan projektu świadectwa pracy do wglądu i nie widzę tam żadnej wzmianki o tych dwóch rodzajach nieobecności, jest tylko informacja o urlopie wypoczynkowym i podstawowych danych. Zastanawiam się, czy takie urlopy/zwolnienia powinny być wykazane w świadectwie pracy, żeby kolejny pracodawca wiedział, co już było wykorzystane. Dodatkowo dostałem ekwiwalent za niewykorzystany urlop około 2 900 zł brutto i nie wiem, czy to w ogóle ma jakiekolwiek odzwierciedlenie w świadectwie. Czy brak informacji o urlopie opiekuńczym i „sile wyższej” oznacza, że świadectwo jest niepełne i powinienem prosić o sprostowanie? Jeśli tak, to czy liczy się forma papierowa, czy wystarczy wersja elektroniczna podpisana przez firmę?

Odpowiedzi

2
S
SzukamPracy 2026-04-08 12:31
A w projekcie świadectwa masz w ogóle wypełniony punkt o „wykorzystanych uprawnieniach” i wpisanych nieobecnościach, czy jest tam tylko goła informacja o zatrudnieniu i trybie rozwiązania? U mnie kadry takie rzeczy wpisywały do świadectwa jako osobne pozycje (urlop opiekuńczy i zwolnienie z powodu siły wyższej), więc brak jakiejkolwiek wzmianki wygląda dziwnie. Może po prostu korzystają ze starszego wzoru albo coś im „wypadło” przy generowaniu. Masz w tym skanie podaną datę sporządzenia i wersję formularza, z którego korzystali?
Z
ZmieniamCV 2026-04-08 12:43
Z tego co kojarzę, zarówno urlop opiekuńczy (5 dni), jak i zwolnienie od pracy z powodu siły wyższej (do 2 dni/16 h) wpisuje się w świadectwie pracy w części z informacją o wykorzystanych uprawnieniach/zwolnieniach, więc ich brak wygląda jak pominięcie albo wpisanie w innym punkcie. W praktyce kadry czasem wrzucają to w rubrykę „inne informacje” albo na drugiej stronie, więc możliwe, że po prostu nie widzisz tej części w podglądzie. Ja bym dopytał kadry, czy te dwa uprawnienia są ujęte w świadectwie i w którym punkcie, bo to się potem liczy u kolejnego pracodawcy. Masz w przesłanym skanie całość świadectwa (wszystkie strony) i numerację punktów?