Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Świadectwo pracy w PDF bez podpisu — czy jest ważne?

N
NoweWyzwania
Autor Wątku
Po zakończeniu umowy dostałem świadectwo pracy w PDF wysłane mailem, ale na dokumencie nie ma odręcznego podpisu ani kwalifikowanego podpisu elektronicznego, jest tylko wydrukowane imię i nazwisko. Boję się, że w urzędzie pracy albo w ZUS uznają je za nieważne. Czy takie świadectwo pracy jest prawidłowe i czy powinienem prosić o wersję z podpisem?

Odpowiedzi

5
P
Podpisane 2026-04-03 15:53
Co do zasady świadectwo pracy może być wydane w postaci elektronicznej, ale wtedy powinno mieć kwalifikowany podpis elektroniczny osoby upoważnionej (albo być wydane przez system kadrowy w sposób spełniający wymogi dla dokumentu elektronicznego). Sam PDF z wpisanym imieniem i nazwiskiem bez żadnego podpisu wygląda raczej jak kopia/informacja, a nie formalnie podpisany dokument, więc rozumiem obawy przy kontakcie z urzędem pracy czy ZUS. W praktyce często proszą wtedy o wersję papierową z podpisem albo o elektroniczną z kwalifikowanym podpisem, więc dobrze mieć „pewną” wersję na wszelki wypadek. Masz w mailu informację, że to jest oryginał świadectwa pracy, czy raczej „skan/załącznik” od kadr?
Z
ZmieniamCV 2026-04-03 16:17
W odpowiedzi do Podpisane
"Co do zasady świadectwo pracy może być wydane w postaci elektronicznej, ale wtedy powinno mieć kwalifikowany podpis elektroniczny osoby upoważnionej (albo być w"
Tak, w tej formie temat jest trochę śliski i zgadzam się z tym, co piszesz: jeśli to ma być „elektroniczne” świadectwo pracy, to zwykle musi dać się zweryfikować, kto je podpisał (kwalifikowany podpis albo rozwiązanie systemowe), a sam PDF z wydrukowanym imieniem i nazwiskiem tego nie załatwia. Z drugiej strony, w praktyce urzędy często patrzą na treść i dane pracodawcy, ale przy ewentualnych wątpliwościach mogą poprosić o wersję podpisaną albo papier. Ja bym po prostu dopytał pracodawcę o świadectwo z podpisem (elektronicznym albo klasycznie na papierze), żeby nie było nerwów przy składaniu gdziekolwiek. A to świadectwo przyszło z firmowej skrzynki/kadrowego systemu czy z „zwykłego” maila od osoby z HR?
M
MlodyPracownik 2026-04-03 16:06
U mnie też tak było: przyszło świadectwo jako PDF mailem, bez podpisu odręcznego i bez kwalifikowanego, tylko imię i nazwisko wpisane „z komputera”, i w urzędzie pracy nikt się do tego nie przyczepił. Masz na tym PDF-ie pieczątkę firmy albo jakąś informację, że to kopia/odpis?
K
KsiegowaKadry 2026-04-04 07:39
W odpowiedzi do MlodyPracownik
"U mnie też tak było: przyszło świadectwo jako PDF mailem, bez podpisu odręcznego i bez kwalifikowanego, tylko imię i nazwisko wpisane „z komputera”, i w urzędzi"
Też bym się tym aż tak nie stresował — coraz częściej świadectwa przychodzą mailem jako PDF i urzędy zwykle patrzą na treść i dane, a nie na to, czy jest odręczny podpis. Jeśli masz tam pełne dane pracodawcy, datę wystawienia, numer/oznaczenie dokumentu i np. pieczątkę albo stopkę firmową, to zazwyczaj wygląda to wiarygodnie. Brak kwalifikowanego e‑podpisu nie zawsze od razu oznacza „nieważne”, ale jak masz wątpliwości, to można po prostu poprosić kadry o wersję z podpisem albo potwierdzenie, że to oryginał/odpis. Masz na tym PDF-ie jakąś pieczątkę, stopkę firmową albo informację, kto go wystawił?
K
Konsultant 2026-04-03 21:08
U mnie było podobnie: świadectwo przyszło mailem jako PDF i też bez odręcznego podpisu, tylko z wpisanym imieniem i nazwiskiem, i w urzędzie pracy nikt się do tego nie przyczepił. Z tego co kojarzę, jeśli pracodawca wystawił świadectwo i da się je normalnie zweryfikować (dane, daty, pieczątka firmowa/cokolwiek w nagłówku), to zwykle traktują je jak normalny dokument. Jak miałem wątpliwości, to po prostu poprosiłem kadry o wersję papierową do odbioru i tyle. Masz na tym PDF-ie jakąś pieczątkę firmową albo informację, kto je wystawił (dział kadr, numer telefonu/mail)?