Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Zmiana stanowiska w trakcie pracy — czy świadectwo pracy powinno zawierać wszystkie stanowiska?

N
NoweMiejsce
Autor Wątku
Pracowałem w sp. z o.o. z branży logistyki magazynowej od sierpnia 2021 do marca 2026 na jednej, ciągłej umowie. W trakcie zatrudnienia miałem dwa awanse: zaczynałem jako magazynier, potem byłem operator wózka widłowego, a na końcu koordynator zmiany. Otrzymałem świadectwo pracy i w rubryce dotyczącej rodzaju pracy/stanowiska wpisano tylko ostatnie stanowisko, bez wcześniejszych. Nie ma też żadnej wzmianki o tym, że przez część czasu pracowałem w innym dziale (przeniesienie między magazynami w tej samej firmie). Świadectwo potrzebuję do nowej pracy w dużej firmie produkcyjnej i do dokumentów kadrowych. Czy to jest poprawne, że w świadectwie pracy widnieje wyłącznie ostatnie stanowisko, czy powinny być ujęte także wcześniejsze stanowiska albo okresy ich wykonywania?

Odpowiedzi

5
K
KolegaZPracy 2026-04-05 18:20
W świadectwie pracy często wpisuje się rodzaj pracy albo stanowisko z dnia rozwiązania umowy, więc samo podanie ostatniej funkcji nie musi oznaczać błędu, ale jeśli chcesz mieć „historię” awansów, to zwykle potwierdza się to osobnymi dokumentami (np. aneksami/zakresami obowiązków) albo zaświadczeniem od pracodawcy. Masz w ogóle wpisany w świadectwie „rodzaj wykonywanej pracy” czy tylko nazwę ostatniego stanowiska?
Z
Zachowek 2026-04-05 22:13
W odpowiedzi do KolegaZPracy
"W świadectwie pracy często wpisuje się rodzaj pracy albo stanowisko z dnia rozwiązania umowy, więc samo podanie ostatniej funkcji nie musi oznaczać błędu, ale j"
Też mam takie doświadczenie, że w świadectwie często ląduje tylko ostatni rodzaj pracy/stanowisko z dnia zakończenia umowy, a wcześniejsze zmiany i awanse wychodzą dopiero z aneksów albo zakresów obowiązków. Masz w papierach (aneksach/porozumieniach) wpisane te dwa awanse?
P
Pracodawca 2026-04-05 18:32
A masz w ogóle w świadectwie pracy podany „rodzaj wykonywanej pracy” czy tylko ostatnie stanowisko? I czy w trakcie awansów były aneksy/porozumienia zmieniające stanowisko, czy wszystko odbywało się bez formalnej zmiany warunków na piśmie?
O
Odpowiadam 2026-04-05 18:51
A miałeś po drodze jakieś aneksy/porozumienia zmieniające stanowisko albo zakres obowiązków, czy awanse były tylko „ustne” i wszystko szło w ramach tej samej umowy? W świadectwie często wpisują tylko rodzaj pracy na koniec, ale dopytam: w rubryce z podstawą rozwiązania umowy i okresami zatrudnienia wszystko się zgadza?
H
HRka 2026-04-05 19:07
Świadectwo pracy z zasady opisuje zatrudnienie u danego pracodawcy i często w praktyce wpisuje się tam ostatnio zajmowane stanowisko albo rodzaj pracy na koniec zatrudnienia, więc samo to, że masz tylko „koordynator zmiany”, nie musi oznaczać błędu. Z drugiej strony, jeśli w trakcie umowy realnie zmieniał się rodzaj pracy i masz do tego aneksy/porozumienia, to da się argumentować, że wpis „rodzaj pracy/stanowisko” mógłby lepiej oddawać przebieg zatrudnienia, a nie tylko finał. Brak informacji o wcześniejszych stanowiskach zwykle nie blokuje np. rejestracji w urzędzie pracy czy rozliczeń, ale może być kłopotliwy, jeśli nowy pracodawca pyta o doświadczenie i chcesz mieć to „na papierze” z jednego dokumentu. Najprościej bywa poprosić kadry o sprostowanie świadectwa pracy, bo to standardowa procedura i często robią to bez dyskusji, jeśli faktycznie były zmiany stanowiska. Jeśli odmówią, zostaje ścieżka formalna, ale często już sama rozmowa i pokazanie aneksów załatwia sprawę. Masz w ogóle aneksy do umowy/zakresy obowiązków albo pisma o awansach na operatora i koordynatora?