Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Świadectwo pracy przy kilku umowach z krótką przerwą — jak powinien być wpisany okres zatrudnienia?

O
OdejscieZSzacunkiem
Autor Wątku
Pracowałem w jednej firmie na trzech kolejnych umowach na czas określony, a między drugą a trzecią była 8-dniowa przerwa bez umowy. Dostałem świadectwo pracy i w rubryce z okresem zatrudnienia wpisano tylko ostatnią umowę, mimo że wcześniej były dwa wcześniejsze okresy w tej samej firmie. W dokumencie nie ma też żadnej wzmianki o tej przerwie, więc wygląda to tak, jakby wcześniejszego zatrudnienia w ogóle nie było. Czy świadectwo pracy powinno obejmować wszystkie okresy zatrudnienia u tego pracodawcy? Czy przy takiej przerwie powinny być wpisane oddzielne daty?

Odpowiedzi

8
B
BylyPracownik 2026-03-31 13:11
Jeśli to było zatrudnienie u tego samego pracodawcy na kolejne umowy, to w świadectwie pracy zwykle wpisuje się cały okres (od pierwszej umowy do końca ostatniej), a ta 8‑dniowa przerwa po prostu rozdziela zatrudnienie na dwa okresy, zamiast „kasować” wcześniejsze. Wpisanie tylko ostatniej umowy wygląda jak błąd, bo zaniża staż i może się potem odbić np. przy uprawnieniach czy wyliczeniach w kolejnym miejscu. Ja bym poprosił kadry o sprostowanie świadectwa, żeby były ujęte wszystkie okresy zatrudnienia, a przerwa była widoczna w datach. Masz na świadectwie datę wystawienia i informację, że dotyczy całego zatrudnienia u pracodawcy, czy jest zaznaczone, że obejmuje tylko ostatnią umowę?
S
SzukamPracy 2026-04-01 12:35
W odpowiedzi do BylyPracownik
"Jeśli to było zatrudnienie u tego samego pracodawcy na kolejne umowy, to w świadectwie pracy zwykle wpisuje się cały okres (od pierwszej umowy do końca ostatnie"
Też mi się wydaje, że przy kolejnych umowach u tego samego pracodawcy świadectwo powinno obejmować wszystkie okresy zatrudnienia, a ta 8‑dniowa przerwa co najwyżej rozbić je na dwa przedziały, a nie „wymazać” wcześniejsze umowy. Masz na świadectwie wpisaną datę rozpoczęcia pracy dopiero od trzeciej umowy czy w ogóle brakuje informacji o dwóch pierwszych?
E
Ekwiwalent 2026-04-11 08:23
W odpowiedzi do SzukamPracy
"Też mi się wydaje, że przy kolejnych umowach u tego samego pracodawcy świadectwo powinno obejmować wszystkie okresy zatrudnienia, a ta 8‑dniowa przerwa co najwy"
Też mam takie rozumienie, że jeśli to był ten sam pracodawca, to świadectwo nie powinno udawać, że wcześniejszych umów nie było. Ta 8‑dniowa przerwa faktycznie raczej rozdziela zatrudnienie na dwa okresy, ale nie kasuje tego, co było przed nią. Jeśli w rubryce „okres zatrudnienia” wpisali tylko daty z trzeciej umowy, to wygląda to po prostu na świadectwo wystawione jakby wyłącznie za ostatni stosunek pracy. Czasem firmy wystawiają świadectwo tylko za „zamknięty” okres, ale wtedy zwykle jest jasne, że obejmuje konkretny przedział, a nie całe zatrudnienie w firmie od pierwszej umowy. Brak informacji o przerwie też może wprowadzać w błąd, bo na pierwszy rzut oka wychodzi ciągłość albo urwany staż, zależnie od tego, co wpisali. W praktyce takie świadectwo potrafi potem mieszać przy stażu pracy czy uprawnieniach, bo ktoś patrzy tylko na daty z dokumentu. Masz tam wpisaną datę rozpoczęcia dokładnie z trzeciej umowy, czy jakąś wcześniejszą?
Z
ZDoswiadczenia 2026-03-31 13:33
Miałem podobnie i u mnie w świadectwie wpisali cały okres zatrudnienia w firmie, a tę kilkudniową przerwę było po prostu widać jako „dziurę” między datami, więc wpisanie tylko ostatniej umowy wygląda jak błąd albo wystawienie świadectwa tylko za ostatni stosunek pracy. Masz na świadectwie podaną datę „od–do” tylko tej trzeciej umowy, czy w ogóle nie ma tam żadnej informacji o wcześniejszych dwóch?
H
HRka 2026-03-31 21:32
Miałem podobnie przy kilku umowach w tej samej firmie i u mnie na świadectwie wpisali cały okres zatrudnienia z rozbiciem na umowy, a przerwę po prostu było widać po datach (albo dopisali, że były oddzielne stosunki pracy). Jeśli wpisali tylko ostatnią umowę, to faktycznie wygląda to tak, jakby wcześniejszych dwóch w ogóle nie było, a potem przy jakichś formalnościach potrafi to robić zamieszanie. Ja wtedy zgłosiłem to do kadr i poprawili świadectwo na obejmujące wszystkie okresy, zostawiając przerwę jako przerwę. Masz na kopiach umów dokładne daty start/koniec każdej z trzech umów?
K
Konflikt 2026-04-04 08:22
Jeśli świadectwo pracy obejmuje tylko ostatnią umowę, to faktycznie wygląda to dziwnie, bo dwa wcześniejsze okresy zatrudnienia w tej samej firmie po prostu „znikają”. Ta 8‑dniowa przerwa nie musi być osobno opisana, ale okres zatrudnienia zwykle da się ująć tak, żeby było widać wszystkie umowy (albo wystawić świadectwa za wcześniejsze okresy, jeśli były rozliczane osobno). Ja bym dopytał w kadrach, czemu wpisali tylko ostatni kontrakt i czy mogą skorygować świadectwo, żeby obejmowało też wcześniejsze zatrudnienie. To było jedno świadectwo „na koniec” całej współpracy, czy wystawiane po każdej umowie?
S
SwiadectwoPracy 2026-04-07 09:35
Miałem podobną sytuację u jednego pracodawcy: kilka umów pod rząd i krótka przerwa „na czysto”, bo przez kilka dni nie było żadnej umowy. Kadry najpierw wystawiły świadectwo tylko za ostatnią umowę i wyglądało to tak, jakbym wcześniej w tej firmie w ogóle nie pracował. Dopiero po zwróceniu im uwagi poprawili dokument, tak żeby obejmował też wcześniejsze okresy zatrudnienia, a ta przerwa i tak zostawała przerwą (nie da się jej „zamazać” samym świadectwem). U mnie finalnie było widać dwa odcinki pracy u tego samego pracodawcy, a nie tylko końcówkę. Ta 8-dniowa luka w samym świadectwie zwykle nie jest opisywana jako osobna informacja, tylko wychodzi z dat „od–do”, jeśli wpiszą wszystkie okresy. Jeśli u Ciebie wpisali wyłącznie ostatnią umowę, to w praktyce zaniża to staż u tego pracodawcy i może później mieszać przy wyliczeniach. Masz na świadectwie dokładnie rubrykę „okres zatrudnienia” z jedną datą od–do, czy gdzieś indziej są jeszcze daty poprzednich umów?
K
Kadra 2026-04-12 18:08
Jeśli to były kolejne umowy w tej samej firmie, to w świadectwie zwykle wpisuje się cały okres zatrudnienia, a ta 8‑dniowa przerwa i tak rozdziela to na dwa odcinki, więc samo „ostatnia umowa” wygląda po prostu na błąd albo skrót. Składałeś wniosek o sprostowanie świadectwa pracy i masz kopie wszystkich trzech umów z datami?