Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Świadectwo pracy przy kilku umowach z krótką przerwą — jak powinien być wpisany okres zatrudnienia?

O
OdejscieZSzacunkiem
Autor Wątku
Pracowałem w jednej firmie na trzech kolejnych umowach na czas określony, a między drugą a trzecią była 8-dniowa przerwa bez umowy. Dostałem świadectwo pracy i w rubryce z okresem zatrudnienia wpisano tylko ostatnią umowę, mimo że wcześniej były dwa wcześniejsze okresy w tej samej firmie. W dokumencie nie ma też żadnej wzmianki o tej przerwie, więc wygląda to tak, jakby wcześniejszego zatrudnienia w ogóle nie było. Czy świadectwo pracy powinno obejmować wszystkie okresy zatrudnienia u tego pracodawcy? Czy przy takiej przerwie powinny być wpisane oddzielne daty?

Odpowiedzi

4
B
BylyPracownik 2026-03-31 13:11
Jeśli to było zatrudnienie u tego samego pracodawcy na kolejne umowy, to w świadectwie pracy zwykle wpisuje się cały okres (od pierwszej umowy do końca ostatniej), a ta 8‑dniowa przerwa po prostu rozdziela zatrudnienie na dwa okresy, zamiast „kasować” wcześniejsze. Wpisanie tylko ostatniej umowy wygląda jak błąd, bo zaniża staż i może się potem odbić np. przy uprawnieniach czy wyliczeniach w kolejnym miejscu. Ja bym poprosił kadry o sprostowanie świadectwa, żeby były ujęte wszystkie okresy zatrudnienia, a przerwa była widoczna w datach. Masz na świadectwie datę wystawienia i informację, że dotyczy całego zatrudnienia u pracodawcy, czy jest zaznaczone, że obejmuje tylko ostatnią umowę?
S
SzukamPracy 2026-04-01 12:35
W odpowiedzi do BylyPracownik
"Jeśli to było zatrudnienie u tego samego pracodawcy na kolejne umowy, to w świadectwie pracy zwykle wpisuje się cały okres (od pierwszej umowy do końca ostatnie"
Też mi się wydaje, że przy kolejnych umowach u tego samego pracodawcy świadectwo powinno obejmować wszystkie okresy zatrudnienia, a ta 8‑dniowa przerwa co najwyżej rozbić je na dwa przedziały, a nie „wymazać” wcześniejsze umowy. Masz na świadectwie wpisaną datę rozpoczęcia pracy dopiero od trzeciej umowy czy w ogóle brakuje informacji o dwóch pierwszych?
Z
ZDoswiadczenia 2026-03-31 13:33
Miałem podobnie i u mnie w świadectwie wpisali cały okres zatrudnienia w firmie, a tę kilkudniową przerwę było po prostu widać jako „dziurę” między datami, więc wpisanie tylko ostatniej umowy wygląda jak błąd albo wystawienie świadectwa tylko za ostatni stosunek pracy. Masz na świadectwie podaną datę „od–do” tylko tej trzeciej umowy, czy w ogóle nie ma tam żadnej informacji o wcześniejszych dwóch?
H
HRka 2026-03-31 21:32
Miałem podobnie przy kilku umowach w tej samej firmie i u mnie na świadectwie wpisali cały okres zatrudnienia z rozbiciem na umowy, a przerwę po prostu było widać po datach (albo dopisali, że były oddzielne stosunki pracy). Jeśli wpisali tylko ostatnią umowę, to faktycznie wygląda to tak, jakby wcześniejszych dwóch w ogóle nie było, a potem przy jakichś formalnościach potrafi to robić zamieszanie. Ja wtedy zgłosiłem to do kadr i poprawili świadectwo na obejmujące wszystkie okresy, zostawiając przerwę jako przerwę. Masz na kopiach umów dokładne daty start/koniec każdej z trzech umów?