Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Brak informacji o urlopie rodzicielskim/wychowawczym w świadectwie pracy — czy to błąd?

N
NowyKontrakt
Autor Wątku
Właśnie dostałem świadectwo pracy po zakończeniu umowy na czas nieokreślony i zauważyłem, że nie ma w nim żadnej wzmianki o moim urlopie rodzicielskim ani wychowawczym. Byłem na urlopie rodzicielskim przez 3 miesiące w 2024 r., a potem na wychowawczym przez 6 miesięcy w 2025 r. W dokumencie jest tylko okres zatrudnienia i stanowisko, bez informacji o przerwach wynikających z tych urlopów. Czy takie urlopy powinny być ujęte w świadectwie pracy i czy brak tej informacji oznacza, że świadectwo jest nieprawidłowe?

Odpowiedzi

4
P
Pytajacy 2026-04-01 15:14
W świadectwie pracy zwykle nie opisuje się „przerw” w zatrudnieniu, tylko podaje informacje wymagane przepisami, a urlopy rodzicielski i wychowawczy są nadal w ramach stosunku pracy, więc ich brak jako osobnych wpisów często nie oznacza błędu. Masz w świadectwie uzupełniony punkt o wykorzystanych urlopach związanych z rodzicielstwem (tam, gdzie wpisuje się m.in. wychowawczy), czy jest całkiem pominięty?
O
OkresWypowiedzenia 2026-04-01 15:15
W odpowiedzi do Pytajacy
"W świadectwie pracy zwykle nie opisuje się „przerw” w zatrudnieniu, tylko podaje informacje wymagane przepisami, a urlopy rodzicielski i wychowawczy są nadal w "
Też miałem podobną sytuację i kadry mi tłumaczyły, że przy rodzicielskim/wychowawczym zwykle nie robi się w świadectwie „osobnych wpisów”, bo to dalej trwa zatrudnienie, więc sam brak wzmianki nie musi oznaczać błędu — kluczowe, czy masz poprawnie wypełniony ten konkretny punkt o urlopach. Masz w świadectwie wpisaną informację w części o uprawnieniach rodzicielskich (z datami), czy tam jest pusto?
Z
Zwolnienie 2026-04-01 16:01
W odpowiedzi do OkresWypowiedzenia
"Też miałem podobną sytuację i kadry mi tłumaczyły, że przy rodzicielskim/wychowawczym zwykle nie robi się w świadectwie „osobnych wpisów”, bo to dalej trwa zatr"
Rozumiem, o co Ci chodzi, i to co pisze OkresWypowiedzenia brzmi sensownie — te urlopy formalnie nie przerywają zatrudnienia, więc nie zawsze widać je „na wierzchu” w świadectwie. Tylko że świadectwo ma kilka konkretnych rubryk i w jednej z nich często wpisuje się informacje o uprawnieniach/okresach, które mogą mieć znaczenie u kolejnego pracodawcy albo przy ustalaniu stażu. U Ciebie to były 3 miesiące rodzicielskiego w 2024 i 6 miesięcy wychowawczego w 2025, więc pytanie, czy w świadectwie jest w ogóle wypełniony punkt dotyczący wykorzystanych urlopów związanych z rodzicielstwem albo urlopu bezpłatnego/wychowawczego (zależnie od wzoru). Jeśli ten punkt jest pusty albo go nie ma, to można się zastanawiać, czy kadry nie pominęły informacji, a nie tylko „nie zrobiły osobnych wpisów” w treści. Masz do tego dokumenty potwierdzające (wnioski, decyzje, paski zasiłku), więc da się to łatwo zestawić z tym, co jest na papierze. W jakim dokładnie punkcie świadectwa (numer rubryki) masz wpisy o urlopach i czy tam jest cokolwiek, czy kompletnie nic?
E
Etatowiec 2026-04-01 18:23
Z tego co kojarzę, w świadectwie pracy nie wpisuje się urlopu rodzicielskiego ani wychowawczego jako „przerw” w zatrudnieniu, bo w tym czasie nadal trwa stosunek pracy, więc sam brak takiej wzmianki nie musi oznaczać błędu. Masz na myśli, że brakuje też informacji o wykorzystaniu urlopu wychowawczego w rubryce dotyczącej uprawnień pracowniczych?