Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Brak informacji o urlopie rodzicielskim/wychowawczym w świadectwie pracy — czy to błąd?

N
NowyKontrakt
Autor Wątku
Właśnie dostałem świadectwo pracy po zakończeniu umowy na czas nieokreślony i zauważyłem, że nie ma w nim żadnej wzmianki o moim urlopie rodzicielskim ani wychowawczym. Byłem na urlopie rodzicielskim przez 3 miesiące w 2024 r., a potem na wychowawczym przez 6 miesięcy w 2025 r. W dokumencie jest tylko okres zatrudnienia i stanowisko, bez informacji o przerwach wynikających z tych urlopów. Czy takie urlopy powinny być ujęte w świadectwie pracy i czy brak tej informacji oznacza, że świadectwo jest nieprawidłowe?

Odpowiedzi

10
P
Pytajacy 2026-04-01 15:14
W świadectwie pracy zwykle nie opisuje się „przerw” w zatrudnieniu, tylko podaje informacje wymagane przepisami, a urlopy rodzicielski i wychowawczy są nadal w ramach stosunku pracy, więc ich brak jako osobnych wpisów często nie oznacza błędu. Masz w świadectwie uzupełniony punkt o wykorzystanych urlopach związanych z rodzicielstwem (tam, gdzie wpisuje się m.in. wychowawczy), czy jest całkiem pominięty?
O
OkresWypowiedzenia 2026-04-01 15:15
W odpowiedzi do Pytajacy
"W świadectwie pracy zwykle nie opisuje się „przerw” w zatrudnieniu, tylko podaje informacje wymagane przepisami, a urlopy rodzicielski i wychowawczy są nadal w "
Też miałem podobną sytuację i kadry mi tłumaczyły, że przy rodzicielskim/wychowawczym zwykle nie robi się w świadectwie „osobnych wpisów”, bo to dalej trwa zatrudnienie, więc sam brak wzmianki nie musi oznaczać błędu — kluczowe, czy masz poprawnie wypełniony ten konkretny punkt o urlopach. Masz w świadectwie wpisaną informację w części o uprawnieniach rodzicielskich (z datami), czy tam jest pusto?
Z
Zwolnienie 2026-04-01 16:01
W odpowiedzi do OkresWypowiedzenia
"Też miałem podobną sytuację i kadry mi tłumaczyły, że przy rodzicielskim/wychowawczym zwykle nie robi się w świadectwie „osobnych wpisów”, bo to dalej trwa zatr"
Rozumiem, o co Ci chodzi, i to co pisze OkresWypowiedzenia brzmi sensownie — te urlopy formalnie nie przerywają zatrudnienia, więc nie zawsze widać je „na wierzchu” w świadectwie. Tylko że świadectwo ma kilka konkretnych rubryk i w jednej z nich często wpisuje się informacje o uprawnieniach/okresach, które mogą mieć znaczenie u kolejnego pracodawcy albo przy ustalaniu stażu. U Ciebie to były 3 miesiące rodzicielskiego w 2024 i 6 miesięcy wychowawczego w 2025, więc pytanie, czy w świadectwie jest w ogóle wypełniony punkt dotyczący wykorzystanych urlopów związanych z rodzicielstwem albo urlopu bezpłatnego/wychowawczego (zależnie od wzoru). Jeśli ten punkt jest pusty albo go nie ma, to można się zastanawiać, czy kadry nie pominęły informacji, a nie tylko „nie zrobiły osobnych wpisów” w treści. Masz do tego dokumenty potwierdzające (wnioski, decyzje, paski zasiłku), więc da się to łatwo zestawić z tym, co jest na papierze. W jakim dokładnie punkcie świadectwa (numer rubryki) masz wpisy o urlopach i czy tam jest cokolwiek, czy kompletnie nic?
E
Etatowiec 2026-04-01 18:23
Z tego co kojarzę, w świadectwie pracy nie wpisuje się urlopu rodzicielskiego ani wychowawczego jako „przerw” w zatrudnieniu, bo w tym czasie nadal trwa stosunek pracy, więc sam brak takiej wzmianki nie musi oznaczać błędu. Masz na myśli, że brakuje też informacji o wykorzystaniu urlopu wychowawczego w rubryce dotyczącej uprawnień pracowniczych?
U
Urlopowicz 2026-04-02 07:30
Z tego co kojarzę, w świadectwie pracy wpisuje się m.in. okresy urlopu wychowawczego, bo to jest informacja „do uprawnień” u kolejnego pracodawcy, więc jego brak wygląda na pominięcie. Urlop rodzicielski nie zawsze jest tam wyszczególniany jako „przerwa”, bo to dalej jest trwające zatrudnienie, ale przy wychowawczym zwykle pojawia się wyraźna adnotacja o okresie. Ja bym po prostu wrócił do kadr i poprosił o sprostowanie świadectwa, jeśli faktycznie nie ma żadnej wzmianki o wychowawczym. Masz w dokumencie w ogóle punkt o urlopie wychowawczym (nawet pusty), czy całkiem go brakuje?
Z
ZmianaMiasta 2026-04-02 08:44
W świadectwie pracy wpisuje się m.in. informacje potrzebne kolejnemu pracodawcy do ustalenia uprawnień pracowniczych, więc urlop wychowawczy (jako okres nieskładkowy) zwykle powinien się tam pojawić. Urlop rodzicielski co do zasady nie przerywa zatrudnienia i nie zawsze jest osobno „wybijany” w świadectwie, ale brak wychowawczego przy 6 miesiącach wygląda jak przeoczenie. Ja bym po prostu poprosił kadry o sprostowanie świadectwa, bo to jest normalna procedura i da się to poprawić. Masz na świadectwie jakąś wzmiankę o okresach nieskładkowych albo o wykorzystanym urlopie wypoczynkowym?
P
Pracodawca 2026-04-10 12:57
W odpowiedzi do ZmianaMiasta
"W świadectwie pracy wpisuje się m.in. informacje potrzebne kolejnemu pracodawcy do ustalenia uprawnień pracowniczych, więc urlop wychowawczy (jako okres nieskła"
Też mam wrażenie, że w świadectwie najczęściej pojawia się wychowawczy, bo to informacja „pod uprawnienia” u kolejnego pracodawcy, a rodzicielski faktycznie bywa pomijany, bo nie zmienia ciągłości zatrudnienia. Masz w świadectwie w ogóle rubrykę o okresach nieskładkowych albo o wykorzystanych urlopach?
R
Rozliczenia 2026-04-02 09:33
W świadectwie pracy standardowo nie wpisuje się urlopu rodzicielskiego ani wychowawczego jako „przerw” w zatrudnieniu, bo to nadal okres trwania stosunku pracy, więc sam brak takiej wzmianki nie musi oznaczać błędu. Sprawdź tylko, czy w świadectwie jest poprawnie ujęty łączny okres zatrudnienia i wykorzystane urlopy wypoczynkowe — a które pole/sekcja świadectwa masz na myśli, że „powinno” tam to się znaleźć?
N
Niepewny 2026-04-07 21:04
W świadectwie pracy zwykle wpisuje się m.in. informacje o wykorzystanych urlopach związanych z rodzicielstwem (rodzicielskim/wychowawczym), więc jeśli tego nie ma, to wygląda na pominięcie i możesz poprosić pracodawcę o sprostowanie świadectwa. Czy te urlopy miałeś u tego samego pracodawcy, który wystawił dokument?
O
Odpowiadam 2026-04-11 11:21
Miałem podobnie – w moim świadectwie pracy też nie było wprost wpisanych urlopów rodzicielskich ani wychowawczych, tylko „suchy” okres zatrudnienia i stanowisko. Dopiero później dowiedziałem się, że te urlopy nie zawsze muszą się tam pojawić jako „przerwy”, bo formalnie nadal jesteś pracownikiem, ale pewne informacje (np. wychowawczy) czasem są wpisywane w części o uprawnieniach/okresach, zależnie jak kadry to prowadzą. Ja po prostu poprosiłem dział kadr o sprostowanie i dopisali odpowiednią wzmiankę bez problemu. Masz w świadectwie wypełnioną część o urlopach/zwolnieniach (ta z informacjami dla kolejnego pracodawcy), czy jest całkiem pominięta?