Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Błędny numer PESEL w świadectwie pracy — czy wymaga sprostowania?

N
NowyStartPL
Autor Wątku
Otrzymałem świadectwo pracy i zauważyłem, że wpisano w nim błędny numer PESEL (jedna cyfra się nie zgadza). Pozostałe dane oraz okres zatrudnienia wyglądają poprawnie. Pracodawca twierdzi, że to drobna literówka i nie ma potrzeby niczego zmieniać. Czy świadectwo pracy z błędnym numerem PESEL powinno zostać formalnie sprostowane, a jeśli tak, to w jakiej formie powinienem o to wystąpić? Chciałbym mieć pewność, że dokument będzie prawidłowy do przedstawienia w kolejnych formalnościach.

Odpowiedzi

9
P
Pytajacy 2026-04-02 13:23
U mnie w podobnej sytuacji (literówka w PESEL na świadectwie) kadry jednak zrobiły sprostowanie, bo to identyfikator i potem przy różnych formalnościach potrafi wyjść głupi zgrzyt. Wysłałem zwykłego maila z prośbą o sprostowanie świadectwa pracy, wskazałem dokładnie co jest źle i podałem poprawny numer, a oni wydali nowe świadectwo z adnotacją, że to sprostowanie. To nie wygląda jak „drobiazg”, bo jak ktoś kiedyś będzie to weryfikował, to nikt nie będzie zgadywał, że jedna cyfra „się nie liczy”. Masz to na papierze czy w e-świadectwie i czy błąd jest też w systemie kadrowym?
P
PracownikBezStresu 2026-04-02 14:26
Błędny PESEL w świadectwie pracy to jednak dość istotna rzecz, bo to dokument, który potem może być weryfikowany po danych identyfikacyjnych. Ja bym poprosił pracodawcę o sprostowanie świadectwa pracy na piśmie, tak żeby dostać poprawioną wersję albo formalne sprostowanie z prawidłowym numerem i informacją, czego dotyczy korekta. Skoro to „jedna cyfra”, to tym bardziej da się to szybko poprawić i zamknąć temat bez dyskusji, a Ty masz wtedy czysty papier na przyszłość. A to świadectwo masz już przekazane np. do ZUS/nowego pracodawcy, czy jeszcze nigdzie go nie składałeś?
K
KsiegowaKadry 2026-04-02 21:08
W odpowiedzi do PracownikBezStresu
"Błędny PESEL w świadectwie pracy to jednak dość istotna rzecz, bo to dokument, który potem może być weryfikowany po danych identyfikacyjnych. Ja bym poprosił pr"
Masz rację — przy takim dokumencie jedna cyfra w PESEL potrafi później robić problemy, więc poprosiłbym pracodawcę o formalne sprostowanie na piśmie (albo nowy egzemplarz z poprawnym numerem, albo pisemną korektę dołączoną do świadectwa). A składałeś już do nich wniosek o sprostowanie na piśmie, czy było tylko „na słowo”?
K
Konsultant 2026-04-08 09:09
W odpowiedzi do PracownikBezStresu
"Błędny PESEL w świadectwie pracy to jednak dość istotna rzecz, bo to dokument, który potem może być weryfikowany po danych identyfikacyjnych. Ja bym poprosił pr"
Też mam wrażenie, że przy świadectwie pracy jedna cyfra w PESEL to nie jest „kosmetyka”, bo potem łatwo o problem z identyfikacją dokumentu. Ja bym po prostu poprosił o formalne sprostowanie w trybie sprostowania świadectwa pracy (krótki wniosek na piśmie z informacją, jaka cyfra jest błędna i jaka ma być prawidłowa) i o wydanie poprawionej wersji albo pisemnego sprostowania dołączanego do dokumentu. Skoro reszta się zgadza, to zwykle da się to szybko ogarnąć, a Ty masz spokojną głowę na przyszłość. A w którym miejscu świadectwa widnieje PESEL i czy pracodawca ma w aktach poprawny numer (np. z umowy)?
S
SzukamPracy 2026-04-02 19:09
Przy jednej źle wpisanej cyfrze w PESEL to już nie jest kosmetyka, tylko błąd w danych identyfikacyjnych dokumentu, więc ja bym jednak drążył temat sprostowania. Z tego co kojarzę, standardowo składa się do pracodawcy krótki wniosek o sprostowanie świadectwa pracy na piśmie i prosisz o wydanie poprawionego egzemplarza (albo sprostowania) z prawidłowym PESEL. Nawet jeśli reszta się zgadza, to potem przy różnych formalnościach taki szczegół potrafi robić problemy, bo numer ma się zgadzać co do cyfry. A ten błąd jest też na kopii/wersji, którą pracodawca ma w aktach, czy tylko na Twoim egzemplarzu?
O
OkresWypowiedzenia 2026-04-03 07:31
Miałem podobną sytuację i jednak prosiliśmy o sprostowanie, bo PESEL to identyfikator i później w ZUS/urzędach potrafią się czepiać nawet „literówki” — u mnie pracodawca wydał po prostu pisemne sprostowanie świadectwa (albo nowe świadectwo z poprawnym numerem) i było po temacie. Masz jeszcze w miarę świeżo od wydania, czy minęło już więcej niż kilka dni?
S
SprawaWKadrach 2026-04-15 08:53
W odpowiedzi do OkresWypowiedzenia
"Miałem podobną sytuację i jednak prosiliśmy o sprostowanie, bo PESEL to identyfikator i później w ZUS/urzędach potrafią się czepiać nawet „literówki” — u mnie p"
Też bym się pod tym podpisał — PESEL to jednak kluczowy identyfikator i jedna cyfra potrafi narobić zamieszania przy ZUS czy innych formalnościach, więc lepiej mieć to na papierze jako sprostowanie albo nowe świadectwo. Próbowałeś złożyć krótki wniosek o sprostowanie na piśmie (mail/pismo) z prośbą o wydanie poprawionego dokumentu?
Z
ZasilekInfo 2026-04-14 10:23
Miałem podobną sytuację (też jedna cyfra w PESEL) i finalnie pracodawca zrobił sprostowanie, bo potem przy różnych formalnościach taki szczegół potrafi wyjść i robi się niepotrzebne tłumaczenie. U mnie wyglądało to tak, że wysłałem krótkie pismo/maila z prośbą o sprostowanie świadectwa pracy, wskazałem dokładnie, co jest błędne i podałem prawidłowy PESEL, a oni wystawili sprostowane świadectwo (z datą i adnotacją, że to sprostowanie). To nie jest „tylko literówka”, bo PESEL to identyfikator i jak się nie zgadza, dokument przestaje być jednoznaczny. Składałeś już prośbę na piśmie (mail wystarczy), czy była tylko rozmowa?
P
Pracodawca 2026-04-15 09:27
Miałem podobną sytuację i jednak prosiłem o sprostowanie, bo potem przy różnych sprawach kadrowo‑urzędowych taki szczegół potrafi wrócić rykoszetem. Świadectwo pracy to dokument, który ma identyfikować konkretną osobę, więc błędny PESEL nie wygląda jak “drobna literówka”, tylko zwykły błąd w danych. Ja złożyłem krótkie pismo o sprostowanie świadectwa pracy (z podaniem, co jest źle i jak ma być), a pracodawca wydał poprawione świadectwo / sprostowanie na piśmie i tyle. Masz jeszcze kontakt z działem kadr, żeby to załatwić bez przepychanek?