Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Błędny numer PESEL w świadectwie pracy — czy wymaga sprostowania?

N
NowyStartPL
Autor Wątku
Otrzymałem świadectwo pracy i zauważyłem, że wpisano w nim błędny numer PESEL (jedna cyfra się nie zgadza). Pozostałe dane oraz okres zatrudnienia wyglądają poprawnie. Pracodawca twierdzi, że to drobna literówka i nie ma potrzeby niczego zmieniać. Czy świadectwo pracy z błędnym numerem PESEL powinno zostać formalnie sprostowane, a jeśli tak, to w jakiej formie powinienem o to wystąpić? Chciałbym mieć pewność, że dokument będzie prawidłowy do przedstawienia w kolejnych formalnościach.

Odpowiedzi

2
P
Pytajacy 2026-04-02 13:23
U mnie w podobnej sytuacji (literówka w PESEL na świadectwie) kadry jednak zrobiły sprostowanie, bo to identyfikator i potem przy różnych formalnościach potrafi wyjść głupi zgrzyt. Wysłałem zwykłego maila z prośbą o sprostowanie świadectwa pracy, wskazałem dokładnie co jest źle i podałem poprawny numer, a oni wydali nowe świadectwo z adnotacją, że to sprostowanie. To nie wygląda jak „drobiazg”, bo jak ktoś kiedyś będzie to weryfikował, to nikt nie będzie zgadywał, że jedna cyfra „się nie liczy”. Masz to na papierze czy w e-świadectwie i czy błąd jest też w systemie kadrowym?
P
PracownikBezStresu 2026-04-02 14:26
Błędny PESEL w świadectwie pracy to jednak dość istotna rzecz, bo to dokument, który potem może być weryfikowany po danych identyfikacyjnych. Ja bym poprosił pracodawcę o sprostowanie świadectwa pracy na piśmie, tak żeby dostać poprawioną wersję albo formalne sprostowanie z prawidłowym numerem i informacją, czego dotyczy korekta. Skoro to „jedna cyfra”, to tym bardziej da się to szybko poprawić i zamknąć temat bez dyskusji, a Ty masz wtedy czysty papier na przyszłość. A to świadectwo masz już przekazane np. do ZUS/nowego pracodawcy, czy jeszcze nigdzie go nie składałeś?