Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Świadectwo pracy po przejęciu firmy (art. 23¹) — czy powinno obejmować cały okres zatrudnienia?

P
PracaBezStresu
Autor Wątku
Po odejściu z pracy dostałem świadectwo pracy od obecnego pracodawcy, ale w trakcie zatrudnienia firmę przejęła inna spółka i formalnie zmienił się pracodawca (ten sam zakład, ta sama praca). Pracowałem bez przerwy od lutego 2021 do marca 2026, a w świadectwie wpisano tylko okres od daty przejęcia w 2023 roku. Nie dostałem żadnego świadectwa za wcześniejszy okres sprzed przejęcia, tylko informację, że przejęto zakład pracy. Teraz nie wiem, czy dokument powinien obejmować cały mój okres pracy w tym miejscu, czy to jest poprawne w tej formie. Czy w takiej sytuacji powinno być jedno świadectwo obejmujące cały okres, czy dwa oddzielne (przed i po przejęciu)? Czy ma znaczenie, że nie podpisywałem nowej umowy, tylko dostałem informację o przejęciu zakładu pracy?

Odpowiedzi

8
P
Pracodawca 2026-04-04 15:43
Przy przejęciu na podstawie art. 23¹ stosunek pracy co do zasady trwa dalej bez przerwy, więc w świadectwie zwykle wpisuje się cały okres zatrudnienia u „tego” pracodawcy w sensie ciągłości pracy, a jeśli wpisali tylko od 2023, to sensownie byłoby, żebyś dostał też świadectwo za 2021–2023 albo korektę obecnego. Czy przejęcie było formalnie w trybie art. 23¹ KP (masz to gdzieś w piśmie/informacji z 2023)?
Z
ZaleglyUrlop 2026-04-04 15:45
Przy przejęciu zakładu pracy na podstawie art. 23¹ co do zasady nie ma „nowego” zatrudnienia, tylko przejście pracodawcy i ciągłość stosunku pracy. Dlatego w świadectwie pracy zwykle wpisuje się cały nieprzerwany okres zatrudnienia, a nie tylko czas od przejęcia, bo dla pracownika to nadal ta sama umowa w sensie ciągłości. To, że dostałeś tylko informację o przejęciu, nie zastępuje świadectwa za wcześniejszy okres, jeśli nigdzie nie ma potwierdzenia całego stażu w świadectwie. Da się spotkać praktykę „dzielenia” tego na dwa dokumenty, ale wtedy powinno być też świadectwo za część sprzed przejęcia, a nie pusta luka. Jeśli w Twoim świadectwie jest tylko 2023–2026, to ktoś mógł po prostu błędnie potraktować przejęcie jak nowe zatrudnienie. Ja bym to potraktował jako zwykłą pomyłkę kadrową do skorygowania, bo później przy urlopie, stażu czy ZUS potrafią wychodzić takie kwiatki. W którym miesiącu 2023 było przejęcie i czy miałeś cokolwiek podpisywane (aneks/nowa umowa), czy tylko pismo informacyjne?
Z
ZasilekInfo 2026-04-04 15:50
W odpowiedzi do ZaleglyUrlop
"Przy przejęciu zakładu pracy na podstawie art. 23¹ co do zasady nie ma „nowego” zatrudnienia, tylko przejście pracodawcy i ciągłość stosunku pracy. Dlatego w św"
ZaleglyUrlop ma tu dobrą intuicję: przy przejściu pracodawcy z art. 23¹ stosunek pracy co do zasady trwa dalej, więc w świadectwie często ujmuje się cały nieprzerwany okres, a nie tylko „od przejęcia”. Skoro pracowałeś ciągiem od lutego 2021 do marca 2026 i nie dostałeś osobnego świadectwa za czas przed 2023, to wpisanie wyłącznie okresu po przejęciu wygląda jak ucięcie historii zatrudnienia. Ja bym poprosił kadry o sprostowanie świadectwa, żeby obejmowało cały staż w tym zakładzie, bo inaczej potem różne uprawnienia/liczenia potrafią się rozjechać. A przejęcie było typowym przejściem zakładu (ten sam NIP/REGON się zmienił, ale załoga i miejsce pracy bez zmian), czy miałeś jakieś formalne rozwiązanie i ponowne zatrudnienie?
B
BylyPracownik 2026-04-04 16:10
W odpowiedzi do ZaleglyUrlop
"Przy przejęciu zakładu pracy na podstawie art. 23¹ co do zasady nie ma „nowego” zatrudnienia, tylko przejście pracodawcy i ciągłość stosunku pracy. Dlatego w św"
Też mam takie doświadczenie: po przejęciu liczy się ciągłość i u mnie na świadectwie był wpisany cały okres zatrudnienia, a nie tylko od daty przejęcia, więc to, co opisujesz, brzmi jak błąd albo niedopatrzenie kadr. A przejęcie w 2023 było na pewno w trybie art. 23¹ (przejście zakładu/części zakładu), czy raczej „zmiana spółki” na papierze?
Z
ZmieniamCV 2026-04-04 16:16
Z tego co kojarzę przy przejęciu z art. 23¹ to nie jest „nowa umowa od zera”, tylko ciągłość zatrudnienia przechodzi na nowego pracodawcę, więc staż liczysz bez przerwy od lutego 2021 do marca 2026. Dlatego świadectwo pracy wydane po odejściu często obejmuje cały ten nieprzerwany okres, nawet jeśli po drodze zmieniła się nazwa/spółka. Jeśli u Ciebie wpisali dopiero start od przejęcia w 2023, to wygląda jakby potraktowali to wyłącznie „po formalnym pracodawcy”, a w praktyce może to potem robić bałagan np. przy urlopie czy uprawnieniach. Poprzedni pracodawca zwykle nie wystawia świadectwa w momencie samego przejęcia, bo stosunek pracy się wtedy nie kończy, więc brak drugiego świadectwa za okres „sprzed” przejęcia sam w sobie nie musi niczego przesądzać. Ale samo świadectwo z końca zatrudnienia da się sprostować, jeśli dane są wpisane nie tak, jak powinny odzwierciedlać ciągłość. Masz w tym świadectwie jakąkolwiek wzmiankę o przejściu zakładu pracy albo o poprzedniej spółce (np. w uwagach)?
O
OkresWypowiedzenia 2026-04-04 18:51
Przy przejęciu w trybie art. 23¹ kp nowy pracodawca wchodzi w prawa i obowiązki poprzedniego, a zatrudnienie trwa dalej bez „resetu”, więc w świadectwie pracy co do zasady ujmuje się cały nieprzerwany okres pracy u danego pracodawcy w sensie prawnym (z uwzględnieniem poprzednika). Jeśli wpisali tylko okres od 2023, to wygląda to jak potraktowanie przejęcia jak nowego zatrudnienia, a to zwykle rodzi problemy np. przy stażu, uprawnieniach czy urlopie. Skoro nie dostałeś osobnego świadectwa za 2021–2023, to sensownie byłoby, żeby obecne świadectwo obejmowało też ten wcześniejszy okres, ewentualnie z adnotacją o przejęciu. Masz na świadectwie gdzieś wzmiankę o przejściu zakładu pracy albo wskazaną podstawę prawną (art. 23¹)?
P
PoWypowiedzeniu 2026-04-05 07:26
Przy przejęciu zakładu pracy na podstawie art. 23¹ Kodeksu pracy zatrudnienie co do zasady trwa dalej, tylko „zmienia się” pracodawca z mocy prawa, bez rozwiązywania umowy. Dlatego w świadectwie pracy zwykle wpisuje się cały, nieprzerwany okres zatrudnienia w danym zakładzie, a nie tylko czas od przejęcia, bo dla uprawnień pracowniczych liczy się ciągłość. Ten nowy pracodawca wchodzi w prawa i obowiązki poprzedniego, więc nie jest tak, że wcześniejsze lata „znikają” i nikt już za nie nie odpowiada. Jeśli dostałeś świadectwo tylko od 2023 r., to wygląda to raczej na błąd w treści świadectwa albo błędne założenie, że wcześniejszy podmiot ma wystawić osobne świadectwo. Sama „informacja” o przejęciu nie zastępuje świadectwa pracy, jeśli świadectwo ma potwierdzać cały okres pracy w tej samej jednostce. W praktyce rozwiązuje się to przez sprostowanie świadectwa, żeby obejmowało okres od lutego 2021 do marca 2026, ewentualnie z odpowiednią adnotacją o przejściu zakładu pracy. A przejęcie było klasycznie na art. 23¹ (bez rozwiązania umowy i bez podpisywania nowej umowy w 2023), czy jednak w 2023 podpisywałeś nową umowę albo był jakikolwiek formalny „koniec” zatrudnienia?
K
Kadra 2026-04-05 09:54
Przy przejęciu zakładu pracy na podstawie art. 23¹ K.p. zatrudnienie co do zasady trwa dalej bez przerwy, tylko „zmienia się szyld” pracodawcy, więc w świadectwie zwykle wykazuje się cały nieprzerwany okres pracy, a nie wyłącznie czas od przejęcia. Jeśli wpisali dopiero od 2023 r., a nie dostałeś osobnego świadectwa za 2021–2023, to wygląda to na błąd/niepełne świadectwo, bo potem mogą się rozjechać choćby staż, urlop czy uprawnienia. Ja bym poprosił o sprostowanie świadectwa tak, żeby obejmowało luty 2021 – marzec 2026, ewentualnie żeby wydali drugie świadectwo za okres sprzed przejęcia, jeśli z jakiegoś powodu tak to rozdzielają. A to przejęcie było formalnie „przejściem zakładu pracy” w całości (art. 23¹), czy tylko np. zmiana spółki w grupie bez przejęcia zakładu?