Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Świadectwo pracy po likwidacji firmy — od kogo je dostać?

N
NowaPraca
Autor Wątku
Moja umowa o pracę skończyła się niedawno, ale firma jest w likwidacji i biuro zostało zamknięte. Nie mam świadectwa pracy, a kontakt z byłym pracodawcą urwał się i nie odpowiada na maile. Mam tylko umowę i paski płacowe, więc nie wiem, kto formalnie powinien wystawić dokument w takiej sytuacji. Do kogo mam skierować prośbę o wystawienie świadectwa pracy? Czy brak świadectwa może realnie zablokować formalności u nowego pracodawcy lub w ZUS?

Odpowiedzi

1
U
UmowaNaCzas 2026-04-07 20:02
Świadectwo pracy wystawia pracodawca, a przy likwidacji zwykle robi to likwidator albo osoba/biuro, które przejęło sprawy kadrowe (czasem zewnętrzne biuro rachunkowe). Jeśli firma jest w KRS, da się tam sprawdzić, kto jest wpisany jako likwidator i na ten adres (albo adres do doręczeń spółki) wysłać żądanie wystawienia świadectwa – najlepiej pisemnie, bo wtedy zostaje ślad. Brak świadectwa nie blokuje „na zawsze” nowej pracy, ale potrafi utrudnić rozliczenie uprawnień u nowego pracodawcy (np. urlop, okresy zatrudnienia) i tematy w ZUS, więc dobrze to dociągnąć. Gdy kontakt jest urwany, często kończy się na zgłoszeniu sprawy do PIP, bo oni potrafią skontaktować się z likwidatorem albo wskazać dalszą drogę. Jeśli świadectwa nie ma mimo wezwań, zostaje też droga przez sąd pracy o zobowiązanie do wydania dokumentu, a przy okazji da się oprzeć na umowie i paskach, żeby wykazać zatrudnienie. Masz numer KRS/NIP tej firmy albo wiesz, czy to była spółka z o.o., czy jednoosobowa działalność?