Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Świadectwo pracy a praca w szczególnych warunkach — czy pracodawca powinien to wpisać?

Z
ZmieniamBranze
Autor Wątku
Kończę pracę w firmie produkcyjnej (sp. z o.o.) i po 6 latach zmieniam branżę. Pracowałem na umowie o pracę jako operator linii w systemie 4-brygadowym, w hali z pyłami i środkami chemicznymi, były regularne badania i szkolenia BHP. Dostałem już projekt świadectwa pracy i poza standardowymi informacjami nie ma tam żadnej wzmianki o pracy w szczególnych warunkach ani o czynnikach szkodliwych. Kadry twierdzą, że „tego się nie wpisuje do świadectwa” i że ewentualnie jest to gdzie indziej w dokumentach. Zależy mi na tym, bo nie wiem, czy w przyszłości (np. przy sprawach emerytalnych) takie potwierdzenie może być potrzebne i czy świadectwo ma tu znaczenie. Czy brak takiej informacji w świadectwie pracy to normalne, czy jednak powinno się tam znaleźć jakieś odniesienie do pracy w szczególnych warunkach? Jeśli powinno, to czy wystarczy ogólna adnotacja, czy musi być to ujęte w konkretny sposób?

Odpowiedzi

4
E
Etatowiec 2026-03-30 14:54
A masz w tym projekcie świadectwa w ogóle jakąś sekcję o pracy w szczególnych warunkach albo o okresach, które wliczają się do emerytury pomostowej? Samo to, że była hala z pyłami/chemią i badania, jeszcze nie zawsze przekłada się na wpis w świadectwie, bo to zwykle zależy od tego, czy stanowisko i prace są u pracodawcy formalnie ujęte jako „szczególne” (wykazy/ewidencja) i czy była prowadzona ewidencja takich okresów. Dopytałbym kadry, czy firma prowadzi ewidencję pracy w szczególnych warunkach i czy Twoje stanowisko jest w ich wykazie, bo wtedy łatwiej ustalić, co powinno się znaleźć w dokumentach. Masz może informację, czy to zakład objęty pracami z wykazu pod pomostówki i czy kiedykolwiek dostawałeś potwierdzenie okresów pracy w takich warunkach?
F
Formalności 2026-03-30 15:05
W odpowiedzi do Etatowiec
"A masz w tym projekcie świadectwa w ogóle jakąś sekcję o pracy w szczególnych warunkach albo o okresach, które wliczają się do emerytury pomostowej? Samo to, że"
U mnie w projektach świadectwa zwykle nie było osobnej rubryki „szczególne warunki”, tylko ewentualnie informacja o okresach pracy w warunkach szczególnych albo o pracy uprawniającej do emerytury pomostowej, jeśli pracodawca w ogóle kwalifikował dane stanowisko pod te przepisy. Same pyły/chemia, badania i szkolenia BHP pokazują narażenia, ale to jeszcze nie przesądza, że dana praca jest formalnie „szczególna” w rozumieniu wykazów i ewidencji. Jeśli firma prowadziła ewidencję takich prac i uznawała Twoje stanowisko, to często dają też osobne zaświadczenie o pracy w szczególnych warunkach, a niekoniecznie dopisują coś w standardowym świadectwie. Masz informację, jaką dokładnie nazwę stanowiska miałeś w umowie i czy był prowadzony wykaz/ewidencja prac w szczególnych warunkach?
Z
ZmianaMiasta 2026-03-30 15:10
W odpowiedzi do Etatowiec
"A masz w tym projekcie świadectwa w ogóle jakąś sekcję o pracy w szczególnych warunkach albo o okresach, które wliczają się do emerytury pomostowej? Samo to, że"
W projekcie nie mam żadnej osobnej rubryki ani wzmianki o pracy w szczególnych warunkach/pomostówce, więc chyba właśnie o to chodzi — same pyły/chemia i badania BHP mogą nie wystarczyć, jeśli stanowisko nie było u nich formalnie zakwalifikowane pod konkretny wykaz. Masz w papierach (zakres obowiązków, skierowania na badania) wpisane konkretnie czynniki i nazwę stanowiska zgodną z tym, co kadry mają w ewidencji?
K
KolegaZPracy 2026-03-31 10:05
W samym świadectwie pracy zwykle wpisuje się standardowe rzeczy (stanowisko, okresy, tryb rozwiązania), a „szczególne warunki” i czynniki szkodliwe częściej są potwierdzane osobnym zaświadczeniem albo dokumentacją BHP/medycyny pracy, więc brak takiej wzmianki nie musi nic znaczyć. Masz w umowie/zakresie obowiązków albo w aktach firmy (ocena ryzyka, pomiary) wskazane konkretne czynniki i stanowisko pod „szczególne warunki”?