Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy pracodawca może wpisać karę porządkową (naganę) w świadectwie pracy?

Z
ZmianaZmiana
Autor Wątku
Pracowałem w firmie logistycznej (spółka z o.o.) jako magazynier przez 2 lata i zakończyliśmy współpracę za porozumieniem stron w marcu 2026. Dostałem świadectwo pracy w papierze i zauważyłem, że w treści pojawiła się informacja o nałożonej na mnie karze porządkowej nagany za spóźnienia z listopada 2025. W tamtym czasie faktycznie była nagana, ale później nie było już żadnych problemów i normalnie pracowałem do końca. W świadectwie poza tym wszystko wygląda poprawnie (okres zatrudnienia, stanowisko, wymiar etatu). Mam już rozmowy rekrutacyjne i obawiam się, że taki zapis może mi zaszkodzić, bo brzmi jak „uwaga” o pracowniku. Czy w ogóle wolno wpisywać takie informacje do świadectwa pracy, czy to powinien być dokument bez takich adnotacji? Jeśli nie powinno tego tam być, to czy mogę prosić o sprostowanie i usunięcie tego zapisu?

Odpowiedzi

3
P
PoRozmowie 2026-03-29 19:07
Z tego co kojarzę, w świadectwie pracy wpisuje się głównie fakty typu okres zatrudnienia, stanowisko, tryb rozwiązania umowy i informacje wymagane przepisami, a kary porządkowe (np. nagana) co do zasady nie są elementem świadectwa. Jeśli taka wzmianka się tam znalazła, wygląda to raczej na błąd albo „nadgorliwość” kadrowych, bo to może Ci niepotrzebnie szkodzić przy kolejnej pracy. Ja bym poprosił pracodawcę o sprostowanie świadectwa i wydanie poprawionej wersji bez tej informacji. Składałeś już do nich wniosek o sprostowanie na piśmie?
K
KsiegowaKadry 2026-03-29 19:23
W świadectwie pracy są tylko określone rubryki i z tego co wiem, nie wpisuje się tam kar porządkowych typu nagana. Jeśli masz to wpisane w treści, wygląda to na błąd albo „nadgorliwość” kadr i można poprosić o sprostowanie świadectwa. Zwłaszcza że to była sprawa z listopada 2025 i potem nie było już problemów, więc tym bardziej dziwnie to wygląda w takim dokumencie. Masz w świadectwie podaną podstawę/punkt, na jakiej to rzekomo wpisali?
P
PoWypowiedzeniu 2026-03-30 09:51
Z tego co kojarzę, świadectwo pracy ma dość sztywny zakres informacji i nie wpisuje się tam kar porządkowych typu nagana, bo to jest wewnętrzna sprawa pracodawcy, a nie element przebiegu zatrudnienia w rozumieniu świadectwa. Tym bardziej jeśli rozstanie było za porozumieniem stron w marcu 2026, to taka wzmianka o spóźnieniach z listopada 2025 wygląda jak „dopisek” nie na miejscu. Kara porządkowa i tak ma swój tryb i „żyje” w aktach pracowniczych, a nie w dokumencie, który potem pokazuje się kolejnemu pracodawcy. Ja bym to traktował jako błąd w treści świadectwa, bo może Ci to po prostu niepotrzebnie szkodzić przy kolejnej pracy. W praktyce firmy czasem próbują przemycić różne rzeczy, ale to nie jest opinia ani miejsce na ocenę zachowania pracownika. Składałeś kiedyś wniosek o sprostowanie świadectwa albo masz potwierdzenie odbioru tego dokumentu (data, podpis)?