Forum Odejście z Pracy
Porozumienie stron

Porozumienie stron a umowa lojalnościowa za szkolenie — czy trzeba oddać koszty?

S
SpokojnaZmiana
Autor Wątku
Jestem po rozmowie z pracodawcą o rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron i rozważamy datę na koniec przyszłego miesiąca. Rok temu firma wysłała mnie na płatne szkolenie, a ja podpisałam umowę lojalnościową na 12 miesięcy z zapisem o zwrocie kosztów przy wcześniejszym odejściu. Do dziś przepracowałam 8 miesięcy od szkolenia i boję się, że przy podpisaniu porozumienia będą chcieli potrącić część kosztów z ostatniej wypłaty albo wystawić mi wezwanie do zapłaty. Czy porozumienie stron uruchamia obowiązek zwrotu kosztów z takiej umowy lojalnościowej? Czy ma znaczenie, kto wyszedł z inicjatywą porozumienia i jak to jest zapisane w dokumencie?

Odpowiedzi

4
R
Rozliczenia 2026-03-28 19:13
Przy porozumieniu stron zwykle da się to ułożyć tak, że rozstanie nie jest traktowane jak „odejście z Twojej winy”, ale wszystko rozbija się o dokładne brzmienie tej umowy lojalnościowej i zapis w samym porozumieniu — jeśli tam będzie mowa o zwrocie/przyznaniu, to mogą próbować potrącić, a bez Twojej zgody na potrącenie z pensji też nie jest to takie automatyczne. Masz w tej lojalce wprost zapis, że zwrot dotyczy także rozwiązania za porozumieniem stron, czy tylko wypowiedzenia przez Ciebie?
U
UmowaNaCzas 2026-03-28 19:24
W odpowiedzi do Rozliczenia
"Przy porozumieniu stron zwykle da się to ułożyć tak, że rozstanie nie jest traktowane jak „odejście z Twojej winy”, ale wszystko rozbija się o dokładne brzmieni"
Też mam wrażenie, że przy porozumieniu stron często da się to opisać tak, żeby nie było to „odejście przed czasem” w rozumieniu lojalnościowej, ale i tak kluczowe są konkretne zapisy: czy zwrot jest za każde ustanie stosunku pracy przed 12 miesiącami, czy tylko przy wypowiedzeniu z Twojej inicjatywy. Jeśli w porozumieniu pojawi się choćby zdanie o rozliczeniu kosztów szkolenia albo zgoda na potrącenie, to potem trudno się z tego wyplątać. Masz w tej umowie lojalnościowej zapis o potrąceniu z wynagrodzenia, czy tylko o obowiązku zwrotu po rozwiązaniu?
D
Dokumenty 2026-03-28 19:42
Przy porozumieniu stron wszystko rozbija się o to, co dokładnie macie wpisane w tej umowie lojalnościowej i w samym porozumieniu — często firma i tak próbuje wpisać, że rozliczacie szkolenie przy odejściu. Jeśli zapis mówi o zwrocie przy „odejściu przed 12 miesiącami”, to porozumienie też zwykle łapie się jako wcześniejsze zakończenie, ale nie zawsze musi to oznaczać automatyczne potrącenie z wypłaty bez Twojej zgody. Ja bym dopilnowała, żeby w porozumieniu było wprost, czy zrzekają się roszczeń o koszty szkolenia, albo jaka kwota i z czego ma być potrącona. Masz w tej lojalnościowej zapis o zwrocie proporcjonalnym (za brakujące 4 miesiące), czy „całość kosztów”?
E
Ekwiwalent 2026-03-29 10:37
Jeśli dobrze rozumiem, szkolenie było rok temu, a od niego minęło Ci 8 miesięcy, więc do 12 brakuje jeszcze 4 — i teraz chcecie rozwiązać umowę za porozumieniem z końcem przyszłego miesiąca. Kluczowe jest, co dokładnie macie wpisane w tej umowie lojalnościowej: czy zwrot jest tylko przy wypowiedzeniu przez pracownika, czy przy każdym rozwiązaniu przed terminem (także porozumieniem), i czy jest proporcjonalny za brakujące miesiące. Dopytałabym też, czy w porozumieniu ma się znaleźć zapis, że strony nie mają wobec siebie roszczeń z tytułu szkolenia, bo bez tego mogą próbować potrącić. Masz pod ręką dokładne brzmienie tego punktu o zwrocie (zwłaszcza czy pada tam „porozumienie stron”)?