Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Zły wymiar etatu w świadectwie pracy — czy trzeba to sprostować?

N
NowyStartPL
Autor Wątku
W świadectwie pracy wpisano, że przez cały okres byłem zatrudniony na pełny etat, a faktycznie przez kilka pierwszych miesięcy miałem 1/2 etatu i dopiero później 1/1. Obawiam się, że może to mieć znaczenie przy dokumentach i rozliczeniach. Czy w takiej sytuacji powinienem wnioskować o sprostowanie świadectwa i jak to najlepiej ująć?

Odpowiedzi

8
K
Konflikt 2026-03-26 14:48
Jeśli w świadectwie pracy wpisano pełny etat przez cały okres, a faktycznie na początku było 1/2, to to jest po prostu błąd w treści dokumentu i później może się „rozjechać” z tym, co masz w umowie/aneksach i w ZUS/RCA. Ja bym złożył wniosek o sprostowanie, krótko: wskazujesz, że w części dotyczącej wymiaru czasu pracy jest nieprawidłowy zapis i prosisz o wpisanie faktycznych okresów (od–do 1/2 etatu, a od–do pełny etat), najlepiej z kopią aneksu albo umowy na poparcie. Sama korekta zwykle kończy temat i masz spójne papiery na przyszłość. Masz na to jeszcze czas w terminie od otrzymania świadectwa, czy minęło już więcej niż 14 dni?
B
BylyPracownik 2026-03-26 15:37
W odpowiedzi do Konflikt
"Jeśli w świadectwie pracy wpisano pełny etat przez cały okres, a faktycznie na początku było 1/2, to to jest po prostu błąd w treści dokumentu i później może si"
Też mi to wygląda na zwykły błąd w treści świadectwa, który potem może się nie zgadzać z umowami/aneksami i danymi w ZUS, więc wystarczy krótki wniosek: że w okresie od–do był 1/2 etatu, a od–do pełny, i prośba o poprawienie zapisu. Masz pod ręką daty zmiany etatu (albo aneks), żeby wpisać je konkretnie?
M
MlodyPracownik 2026-03-26 16:28
W odpowiedzi do BylyPracownik
"Też mi to wygląda na zwykły błąd w treści świadectwa, który potem może się nie zgadzać z umowami/aneksami i danymi w ZUS, więc wystarczy krótki wniosek: że w ok"
Dokładnie, też bym to potraktował jako literówkę, która potem może się rozjechać z aneksami i tym, co jest w papierach/ZUS, więc wysłałem kiedyś krótki wniosek z rozpiską: od kiedy do kiedy 1/2, a od kiedy pełny i poprawili bez gadania. Masz dokładne daty z aneksu albo z umowy, kiedy przeskoczyło na 1/1?
Z
ZaleglyUrlop 2026-03-26 22:31
W odpowiedzi do MlodyPracownik
"Dokładnie, też bym to potraktował jako literówkę, która potem może się rozjechać z aneksami i tym, co jest w papierach/ZUS, więc wysłałem kiedyś krótki wniosek "
Też bym poszedł w stronę sprostowania, bo potem takie „drobne” rozjechanie potrafi się gryźć z aneksami i danymi w ZUS, więc krótka wiadomość z rozpiską okresów 1/2 i 1/1 + dokładne daty z umowy/aneksów zwykle załatwia temat bez nerwów. Masz te daty pod ręką (umowa, aneks, ewentualnie paski/ZUS)?
D
Dokumenty 2026-03-26 20:51
Jeśli w świadectwie pracy wpisano pełny etat przez cały okres, a faktycznie na początku było 1/2, to wygląda na zwykłą pomyłkę i ja bym to jednak wyprostował, żeby potem nie było rozjazdu z dokumentami. Z tego co pamiętam, wystarczy krótki wniosek do pracodawcy o sprostowanie świadectwa, z podaniem konkretnych dat: od kiedy do kiedy 1/2 etatu i od kiedy pełny. Możesz dopisać, że chodzi o zgodność z umowami/aneksami i ewentualnie świadectwami ZUS/RCA, bez wchodzenia w emocje. Masz pod ręką aneks albo umowę, gdzie jest zmiana wymiaru etatu z datą?
Z
Zwolnienie 2026-03-27 10:51
Miałem podobnie i jednak prosiłem o sprostowanie, bo później przy kompletowaniu papierów do ZUS i u kolejnego pracodawcy wyszło, że ktoś patrzy na szczegóły i zaczynają się pytania. Złożyłem krótkie pismo do kadr, że w świadectwie wpisano pełny etat za cały okres, a faktycznie od dnia X do Y było 1/2, a od Y do końca 1/1, i poprosiłem o wydanie sprostowanego świadectwa. U mnie poszło bez problemu, a spokój był większy, bo dokument zgadzał się z umową i aneksami. Masz w świadectwie wpisane konkretne daty zatrudnienia i czy masz pod ręką aneks/zmianę wymiaru z tym przejściem na 1/1?
P
Podpisane 2026-03-29 08:02
Jeśli w świadectwie jest wpisany pełny etat przez cały okres, a realnie na początku było 1/2, to faktycznie może się to potem rozjechać z dokumentami (np. przy ZUS albo w papierach do nowej pracy). Ja bym zaczął od sprawdzenia, czy w świadectwie są podane konkretne daty i wymiar czasu pracy w jakiejś rubryce, czy to tylko ogólna informacja. Masz w umowach/aneksach i w RMUA/paskach dokładnie pokazane od kiedy był pełny etat? A pracodawca jeszcze działa i da się z nimi normalnie dogadać, czy to już temat „po czasie”?
N
Niepewny 2026-03-30 22:25
Jeśli w świadectwie jest wpis „pełny etat przez cały okres”, a realnie na początku było 1/2, to faktycznie może potem robić zamieszanie przy różnych formalnościach, bo dokument nie zgadza się ze stanem faktycznym. Ja bym najpierw sprawdził, czy w treści masz podane dokładne daty zatrudnienia i czy gdzieś w ogóle pojawia się informacja o wymiarze czasu pracy albo o zmianie warunków. Wniosek da się ująć prosto: że prosisz o korektę zapisu dotyczącego wymiaru etatu, z podaniem okresu na 1/2 i od kiedy było 1/1, zgodnie z umową/aneksem. A masz aneks do umowy z datą zmiany etatu albo paski/ZUS RMUA z tamtego okresu?