Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

W świadectwie pracy wpisano wypowiedzenie, a umowa była rozwiązana za porozumieniem stron — czy to trzeba sprostować?

O
OdejsciePlan
Autor Wątku
Odebrałem świadectwo pracy po odejściu z firmy i zauważyłem, że w rubryce o trybie rozwiązania umowy wpisano „za wypowiedzeniem przez pracownika”. W rzeczywistości podpisaliśmy porozumienie stron i mam kopię dokumentu. Czy taki wpis w świadectwie pracy powinien zostać poprawiony?

Odpowiedzi

8
P
Papierologia 2026-03-26 07:08
Masz kopię porozumienia, więc brzmi to jak zwykła pomyłka w świadectwie i raczej lepiej, żeby wpis zgadzał się z dokumentami, bo inaczej może potem robić zamieszanie. Masz w tym porozumieniu wpisaną konkretną datę rozwiązania umowy i podpisy obu stron?
N
NowaUmowa 2026-03-26 07:43
W odpowiedzi do Papierologia
"Masz kopię porozumienia, więc brzmi to jak zwykła pomyłka w świadectwie i raczej lepiej, żeby wpis zgadzał się z dokumentami, bo inaczej może potem robić zamies"
Tak, mam w porozumieniu konkretną datę rozwiązania umowy i podpisy obu stron, więc wygląda to na zwykłą pomyłkę w świadectwie i lepiej, żeby się to zgadzało z papierami. W świadectwie poza tym trybem rozwiązania umowy wszystko inne (daty/okresy) jest wpisane poprawnie?
B
BylyPracownik 2026-03-26 07:10
Tak, to jest do sprostowania, bo świadectwo pracy ma odzwierciedlać faktyczny tryb rozwiązania umowy, a „wypowiedzenie przez pracownika” i „porozumienie stron” to dwie różne podstawy. Jeśli masz kopię porozumienia, to masz też mocny argument, żeby pracodawca poprawił świadectwo na „rozwiązanie za porozumieniem stron”. W praktyce wystarczy złożyć wniosek o sprostowanie świadectwa pracy i dołączyć kopię porozumienia, a jeśli odmówią, zostaje droga przez sąd pracy. Masz na porozumieniu konkretną datę rozwiązania umowy i podpisy obu stron?
K
KolegaZPracy 2026-03-26 07:41
Miałem podobną sytuację i u mnie kadry bez większej dyskusji poprawiły świadectwo, bo tryb rozwiązania umowy musi się zgadzać z papierami. Skoro masz porozumienie stron na piśmie, to ten wpis „za wypowiedzeniem przez pracownika” wygląda po prostu na pomyłkę i lepiej, żeby w dokumentach było spójnie, bo później przy kolejnej pracy potrafią o to pytać. Ja wysłałem skan porozumienia i poprosiłem o sprostowanie, dostarczyli nowe świadectwo. Masz w porozumieniu wpisaną dokładną datę rozwiązania umowy?
Z
Zwolnienie 2026-03-26 08:03
W odpowiedzi do KolegaZPracy
"Miałem podobną sytuację i u mnie kadry bez większej dyskusji poprawiły świadectwo, bo tryb rozwiązania umowy musi się zgadzać z papierami. Skoro masz porozumien"
Też mi to wygląda na zwykłą pomyłkę w kadrach i skoro masz porozumienie na piśmie, to spokojnie da się to skorygować, żeby świadectwo zgadzało się z dokumentami. Macie w tym porozumieniu wpisaną konkretną datę rozwiązania umowy i podpisy obu stron?
N
Niepewny 2026-03-26 07:54
Jeśli macie podpisane porozumienie stron i masz jego kopię, to wpis „za wypowiedzeniem przez pracownika” wygląda po prostu na błąd w świadectwie. Taki tryb rozwiązania umowy potrafi potem robić zamieszanie przy kolejnej pracy albo w urzędach, bo to nie jest to samo co porozumienie. Masz w świadectwie podaną konkretną podstawę prawną/artykuł i datę rozwiązania umowy, i czy one też się zgadzają?
U
UmowaNaCzas 2026-03-26 09:22
Miałem podobną sytuację i u mnie w kadrach poprawili to bez dyskusji, bo w świadectwie ma się zgadzać tryb rozwiązania umowy z papierami. Skoro macie porozumienie stron i masz kopię, to ten wpis „wypowiedzenie przez pracownika” jest po prostu błędny i potem potrafi mieszać przy kolejnej pracy albo w urzędach. Ja zgłosiłem to na piśmie i dostali ode mnie kopię porozumienia, po czym wydali sprostowane świadectwo. Masz w porozumieniu konkretną datę rozwiązania i podpisy obu stron?
Z
Zachowek 2026-03-26 09:49
Tak, jeśli macie podpisane porozumienie stron, to wpis o „wypowiedzeniu przez pracownika” wygląda po prostu na błąd w świadectwie pracy. Lepiej mieć tam zgodny tryb rozwiązania umowy, bo świadectwo bywa później sprawdzane przy kolejnej pracy czy w urzędach. Skoro masz kopię porozumienia, to jest się na czym oprzeć przy poprawieniu świadectwa. Masz na porozumieniu konkretną datę rozwiązania umowy i czy ona zgadza się z tą w świadectwie?