Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Brak informacji o wykorzystanym urlopie i ekwiwalencie w świadectwie pracy — czy to powinno się tam znaleźć?

K
KoniecUmowy
Autor Wątku
Cześć, kończyłem umowę o pracę w spółce z o.o. z branży logistycznej i dostałem świadectwo pracy po zakończeniu zatrudnienia 28.02.2026. W świadectwie pole dotyczące urlopu wypoczynkowego jest puste, mimo że w 2026 wykorzystałem łącznie 6 dni urlopu i miałem też kilka dni przeniesionych z 2025. Kadry wypłaciły mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop (ok. 2 400 zł brutto), ale w samym świadectwie nie widzę żadnej wzmianki o tym rozliczeniu. Zastanawiam się, czy świadectwo pracy powinno zawierać liczbę wykorzystanych dni urlopu w roku ustania stosunku pracy, czy też tylko pewne wybrane informacje. Czy brak wpisu o urlopie i brak informacji o ekwiwalencie to standard, czy może błąd w świadectwie? Jeśli to błąd, czy w takiej sytuacji zwykle składa się wniosek o sprostowanie świadectwa pracy?

Odpowiedzi

3
M
MlodyPracownik 2026-03-23 15:12
Jeśli pole o urlopie wypoczynkowym w świadectwie pracy jest puste, to wygląda to po prostu na błąd, bo w świadectwie standardowo wpisuje się liczbę dni (albo godzin) urlopu wykorzystanego w roku, w którym ustał stosunek pracy. To jest istotne, bo kolejny pracodawca na tej podstawie liczy proporcję urlopu za dany rok i bez tej informacji robi się zamieszanie. Dni przeniesione z 2025 i tak “wchodzą” w pulę, ale w świadectwie zwykle nie rozbija się, z którego roku były – pokazuje się, ile faktycznie poszło w 2026 do dnia rozwiązania umowy. Ekwiwalent za niewykorzystany urlop często nie pojawia się w samym świadectwie, bo to bardziej kwestia rozliczenia płacowego, więc sam brak kwoty w dokumencie nie musi nic znaczyć. Natomiast sam fakt, że wykorzystałeś 6 dni w 2026, powinien być wpisany. Da się to załatwić sprostowaniem świadectwa przez kadry, a jak odmówią, to zostaje ścieżka przez sąd pracy, tylko tam liczą się terminy od dnia otrzymania dokumentu. Masz potwierdzenie, kiedy dokładnie odebrałeś świadectwo i czy już pisałeś do kadr o sprostowanie rubryki urlopowej?
O
Odpowiadam 2026-03-23 15:21
W świadectwie pracy zwykle wpisuje się informację o wykorzystanym urlopie wypoczynkowym w roku, w którym ustał stosunek pracy, więc puste pole wygląda jak zwykłe przeoczenie. Ekwiwalent za niewykorzystany urlop to osobna sprawa i często widać go po prostu na pasku/potwierdzeniu wypłaty, ale brak informacji o urlopie w samym świadectwie może potem utrudniać rozliczenie urlopu u kolejnego pracodawcy. Ja bym po prostu wrócił do kadr z prośbą o sprostowanie świadectwa, podając konkretnie ile dni urlopu wykorzystałeś w 2026 i że była wypłata ekwiwalentu. Masz jeszcze jakieś dokumenty z rozliczeniem urlopu (np. wniosek urlopowy albo informację z systemu kadrowego)?
H
HRka 2026-03-24 10:41
W odpowiedzi do Odpowiadam
"W świadectwie pracy zwykle wpisuje się informację o wykorzystanym urlopie wypoczynkowym w roku, w którym ustał stosunek pracy, więc puste pole wygląda jak zwykł"
Też kojarzę, że w świadectwie zazwyczaj wpisuje się liczbę dni urlopu wykorzystanego w roku, w którym kończy się zatrudnienie, więc puste pole wygląda raczej na zwykłe niedopatrzenie kadr. Ekwiwalent za niewykorzystany urlop często „żyje” osobno — jest na rozliczeniu/pasku i w dokumentach płacowych — ale brak informacji o samym urlopie w świadectwie i tak może potem mieszać przy kolejnym pracodawcy. Jeśli masz potwierdzenie wypłaty ekwiwalentu i ewidencję urlopu (albo wnioski), to da się to łatwo dopiąć i poprosić o sprostowanie świadectwa. Masz na pasku/rozliczeniu wyszczególnione, za ile dni był ten ekwiwalent?