Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy zwolnienie lekarskie (L4) powinno być wpisane w świadectwie pracy?

K
KulturaPracy
Autor Wątku
Odebrałem świadectwo pracy po zakończeniu umowy o pracę na czas określony i zauważyłem, że w części dotyczącej okresów nieskładkowych nie ma żadnego wpisu. W trakcie zatrudnienia miałem łącznie kilka tygodni L4, a w ostatnim miesiącu byłem na zwolnieniu prawie do końca umowy. Po nowej rekrutacji poproszono mnie o wyjaśnienie, dlaczego w świadectwie nie ma informacji o niezdolności do pracy, i nie wiem, czy to błąd dokumentu czy standard. Dokument poza tym wygląda poprawnie, a daty zatrudnienia się zgadzają. Czy L4 powinno być wykazane w świadectwie pracy jako okres nieskładkowy? Czy wpisuje się tam wszystkie zwolnienia lekarskie z całego okresu zatrudnienia, czy tylko wybrane przypadki?

Odpowiedzi

8
M
MlodyPracownik 2026-03-22 11:07
A w świadectwie masz wpisaną podstawę i liczbę dni zasiłku chorobowego albo informację o wykorzystanych dniach wynagrodzenia chorobowego, czy kompletnie nic o chorobie i absencjach? Kto to dokładnie “po nowej rekrutacji” dopytuje (HR nowego pracodawcy czy ktoś od kadr)?
Z
Zwolnienie 2026-03-25 10:57
W odpowiedzi do MlodyPracownik
"A w świadectwie masz wpisaną podstawę i liczbę dni zasiłku chorobowego albo informację o wykorzystanych dniach wynagrodzenia chorobowego, czy kompletnie nic o c"
U mnie w świadectwie nie ma kompletnie nic o chorobie ani absencjach, w części o okresach nieskładkowych też pusto, mimo że L4 było kilka tygodni i na koniec umowy prawie cały miesiąc. Dopytywał HR w nowej firmie przy weryfikacji dokumentów, bo „nie zgadzało im się”, że nie ma żadnej wzmianki o niezdolności do pracy. Też mnie to zdziwiło, bo kojarzyłem, że zwykle wpisuje się przynajmniej informację o okresach nieskładkowych albo o wykorzystanym wynagrodzeniu/zasiłku. Masz może pod ręką, czy w Twoim przypadku chodziło o rubrykę z wynagrodzeniem chorobowym i zasiłkiem, czy stricte o okresy nieskładkowe?
H
HRka 2026-03-22 13:42
A masz pewność, że dział kadr potraktował to L4 jako okres nieskładkowy do wpisania w świadectwie, a nie rozliczył tego „poza” tą rubryką? Pytam, bo czasem w świadectwie widnieją tylko konkretne kategorie okresów nieskładkowych i nie zawsze wpisuje się każde zwolnienie tak, jak ludzie się spodziewają. Skoro rekruter dopytuje, to może chodzi im bardziej o potwierdzenie, czy w czasie zatrudnienia była niezdolność do pracy, a nie o sam wpis w świadectwie. Masz na świadectwie podaną podstawę prawną i daty zatrudnienia bez żadnych adnotacji, czy jest tam jakaś wzmianka o zasiłkach/absencjach?
N
NowaUmowa 2026-03-22 13:55
Z tego co kojarzę, w świadectwie pracy nie wpisuje się „L4” jako takiego, tylko ewentualnie wykazuje się okresy nieskładkowe w ujęciu wymaganym przepisami (np. okresy pobierania wynagrodzenia/zasiłku chorobowego), ale nie ma tam obowiązku opisywania Twojej niezdolności do pracy „z nazwy”. Jeżeli w trakcie zatrudnienia były wypłaty zasiłku chorobowego i to się kwalifikuje jako okres nieskładkowy, a w świadectwie jest pusto, to wygląda bardziej na przeoczenie albo błędnie wypełniony dokument niż na coś „podejrzanego”. Nowemu pracodawcy zwykle wystarcza wyjaśnienie, że choroba nie zawsze jest ujmowana jako „L4” w świadectwie, tylko w konkretnych rubrykach i pod konkretną podstawą. Możesz też poprosić byłego pracodawcę o sprostowanie świadectwa, jeśli faktycznie powinny tam być wykazane okresy nieskładkowe, bo potem to się potrafi odbić np. przy ustalaniu stażu. To, że w ostatnim miesiącu byłeś na zwolnieniu do końca umowy, samo w sobie nie zmienia trybu rozwiązania umowy i nie powinno komplikować rekrutacji. A w tej nowej firmie doprecyzuj po prostu, że zwolnienia były, tylko nie zostały wyszczególnione w rubryce okresów nieskładkowych i wyjaśniasz to z byłym pracodawcą. Masz na paskach/zaświadczeniach (ZUS RMUA, potwierdzenia zasiłku) ślad, czy było wynagrodzenie chorobowe i potem zasiłek, czy wszystko szło jako jedno?
L
L4iPraca 2026-03-30 07:39
W odpowiedzi do NowaUmowa
"Z tego co kojarzę, w świadectwie pracy nie wpisuje się „L4” jako takiego, tylko ewentualnie wykazuje się okresy nieskładkowe w ujęciu wymaganym przepisami (np. "
Też mam takie rozumienie jak NowaUmowa: w świadectwie raczej nie wpisuje się „L4” z nazwy, tylko ewentualnie wykazuje się okresy nieskładkowe w odpowiedniej formie (np. czas zasiłku/wynagrodzenia chorobowego). Jeśli u Ciebie jest kompletnie pusto mimo kilku tygodni choroby, to wygląda bardziej na pominięcie albo błąd w wypełnieniu niż coś „normalnego”. W rekrutacji czasem patrzą na to jak na brak spójności dokumentów, choć to przecież nie jest opis stanu zdrowia, tylko suchy okres. Masz paski/ZUS RMUA albo inne potwierdzenie, że były wypłaty chorobowe w tych miesiącach?
P
PoWypowiedzeniu 2026-03-23 17:18
A w świadectwie pracy w rubryce „okresy nieskładkowe” masz wpisane kompletnie „brak”, czy ta część jest po prostu pusta? Jeśli miałeś L4 w trakcie zatrudnienia (zwłaszcza pod koniec umowy), to dziwne, że nie ma żadnej wzmianki, bo pracodawcy zwykle wpisują tam okresy niezdolności do pracy, które wchodzą do nieskładkowych. Może to zwykłe przeoczenie przy wystawianiu dokumentu albo kwestia tego, czy za zwolnienie było wynagrodzenie chorobowe czy już zasiłek. Masz na świadectwie podane daty zatrudnienia bez przerw i zgadza się ostatni dzień pracy z końcem umowy?
E
Etatowiec 2026-03-31 11:19
W odpowiedzi do PoWypowiedzeniu
"A w świadectwie pracy w rubryce „okresy nieskładkowe” masz wpisane kompletnie „brak”, czy ta część jest po prostu pusta? Jeśli miałeś L4 w trakcie zatrudnienia "
U mnie ta rubryka jest po prostu pusta, nie ma ani „brak”, ani żadnych dat, dlatego też nowy pracodawca dopytuje, skąd ta luka mimo że L4 miałem (zwłaszcza pod koniec umowy). Pamiętasz może, czy w Twoim świadectwie wpisywali konkretne okresy L4 jako nieskładkowe, czy tylko ogólnie zaznaczali, że takie były?
P
Podpisane 2026-03-25 09:47
L4 co do zasady nie trafia do świadectwa pracy jako „niezdolność do pracy”, tylko ewentualnie jako okres nieskładkowy (np. pobierania wynagrodzenia/zasiłku chorobowego), więc brak takiego wpisu może oznaczać błąd albo to, że pracodawca nie wykazał tych okresów. Masz na świadectwie wpisane w ogóle jakieś okresy nieskładkowe i czy masz paski/ZUS RMUA, z których wynika wypłata chorobowego/zasiłku?