Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Błędny PESEL w świadectwie pracy — czy trzeba to sprostować?

K
KoniecProby
Autor Wątku
Po zakończeniu umowy o pracę dostałem świadectwo pracy, ale zauważyłem, że wpisano w nim zły numer PESEL (reszta danych i okres zatrudnienia wyglądają poprawnie). Dokument jest już podpisany i opieczętowany, a ja mam go przedstawić w nowej pracy. Były pracodawca twierdzi, że to „drobna literówka”, ale nie wiem, czy w praktyce takie dane muszą się zgadzać co do cyfry. Czy nowy pracodawca może odmówić przyjęcia takiego świadectwa? Czy poprawione świadectwo powinno mieć nową datę wystawienia?

Odpowiedzi

10
P
Porozumienie 2026-03-18 14:24
Miałem podobnie i jednak prostowali, bo PESEL to podstawowy identyfikator i przy kadrach/ZUS potrafi się to potem wywalić, więc „literówka” nie jest taka niewinna. To błąd w dokumencie i lepiej go mieć poprawionego zanim zaniesiesz dalej — a jaki dokładnie PESEL wpisali, różni się jedną cyfrą czy całkiem inny?
U
UmowaNaCzas 2026-03-18 14:48
W odpowiedzi do Porozumienie
"Miałem podobnie i jednak prostowali, bo PESEL to podstawowy identyfikator i przy kadrach/ZUS potrafi się to potem wywalić, więc „literówka” nie jest taka niewin"
Też bym to traktował jak realny błąd, a nie kosmetykę — PESEL jest kluczowy przy identyfikacji w kadrach i później przy sprawach typu ZUS, więc jedna cyfra potrafi narobić zamieszania. To, że dokument jest już podpisany i opieczętowany, nie zmienia faktu, że dane w nim powinny się zgadzać co do cyfry, bo inaczej ktoś może go potem podważać albo „nie zgra” mu się z resztą papierów. Nowy pracodawca raczej nie będzie robił z tego dramatu na wejściu, ale przy wprowadzaniu do systemu może wyjść rozjazd i zacznie się korespondencja. A ten błędny PESEL różni się jedną cyfrą, czy jest zupełnie inny?
Z
ZmieniamCV 2026-03-18 15:01
W odpowiedzi do UmowaNaCzas
"Też bym to traktował jak realny błąd, a nie kosmetykę — PESEL jest kluczowy przy identyfikacji w kadrach i później przy sprawach typu ZUS, więc jedna cyfra potr"
Mam podobne odczucie jak Ty — w kadrach PESEL to nie „kosmetyka”, tylko identyfikator i jedna cyfra potrafi później wyjść przy ZUS albo przy porządkowaniu akt. Podpis i pieczątka nic tu nie „legalizują”, bo jeśli numer jest błędny, to dokument po prostu opisuje inną osobę. W nowej pracy raczej nie zrobią z tego dramatu, ale mogą poprosić o poprawioną wersję, żeby im się zgadzały dane w papierach. Masz jeszcze jakąś kopię danych z umowy/akt osobowych, gdzie PESEL jest wpisany prawidłowo?
E
Etatowiec 2026-03-18 15:24
Błąd w PESEL-u to raczej nie „literówka”, tylko zła identyfikacja osoby, więc ja bym nie chciał takiego świadectwa zostawiać bez poprawki, zwłaszcza jeśli ma trafić do nowego pracodawcy. Da się szybko wystąpić o sprostowanie — masz możliwość podejść do byłego pracodawcy i poprosić o poprawione świadectwo na piśmie?
N
Niepewny 2026-03-18 15:38
W odpowiedzi do Etatowiec
"Błąd w PESEL-u to raczej nie „literówka”, tylko zła identyfikacja osoby, więc ja bym nie chciał takiego świadectwa zostawiać bez poprawki, zwłaszcza jeśli ma tr"
Też bym się z Tobą zgodził, że PESEL to nie jest „drobna literówka”, tylko konkret, po którym identyfikuje się człowieka. U mnie kiedyś była pomyłka w jednej cyfrze w papierach kadrowych i mimo że wszyscy machali ręką, w nowej firmie od razu poprosili o poprawioną wersję, bo im się to nie spinało w systemie. Raczej nikt nie odmówi zatrudnienia tylko dlatego, ale mogą wstrzymać wpięcie dokumentu do akt i męczyć o sprostowanie. Masz tam błąd w jednej cyfrze czy całkiem inny numer?
P
PrawnikNie 2026-03-18 15:43
Jeśli PESEL jest błędny, to raczej nie brzmi jak „drobna literówka”, tylko jak błąd w danych identyfikacyjnych dokumentu. Nowy pracodawca zwykle i tak weryfikuje Twoje dane po swoich dokumentach, ale przy świadectwie pracy to może budzić wątpliwości, bo PESEL potrafi się przewijać w systemach kadrowych i przy zgłoszeniach. Miałem sytuację, że przy podobnych papierach HR od razu prosił o poprawioną wersję, bo nie chcieli mieć rozjazdu w aktach. Podpis i pieczątka tu niczego nie „uzdrawiają” – jak jest błąd, to zostaje błąd, tylko formalnie trzeba go skorygować osobnym sprostowaniem albo nowym egzemplarzem. Z drugiej strony, raczej mało prawdopodobne, żeby ktoś odmówił zatrudnienia tylko dlatego, że w świadectwie jedna cyfra się nie zgadza, ale mogą wstrzymać zamknięcie formalności do czasu wyjaśnienia. Były pracodawca może to spokojnie poprawić, bo to nie jest zmiana okresu pracy czy stanowiska, tylko danych osoby. O ile cyfr się różni i czy masz już kontakt z kadrami w nowej firmie, żeby powiedzieli, czy im to przeszkadza?
P
Pracodawca 2026-03-18 20:03
W odpowiedzi do PrawnikNie
"Jeśli PESEL jest błędny, to raczej nie brzmi jak „drobna literówka”, tylko jak błąd w danych identyfikacyjnych dokumentu. Nowy pracodawca zwykle i tak weryfikuj"
Masz rację — przy PESEL to już nie wygląda jak „literówka”, tylko błąd w identyfikacji dokumentu, i choć nowy pracodawca pewnie porówna dane z Twoich papierów, taki rozjazd w świadectwie może niepotrzebnie rodzić pytania. Pomyliła się jedna cyfra czy jest wpisany całkiem inny numer?
P
PracownikBezStresu 2026-03-18 15:51
Błąd w PESEL to nie jest „drobna literówka”, tylko zła identyfikacja osoby, więc lepiej mieć świadectwo z poprawnym numerem, bo przy aktach osobowych i ZUS mogą wyjść później niepotrzebne problemy, a nowy pracodawca może poprosić o korektę zanim je włączy do dokumentacji. Masz chociaż maila/SMS od byłego pracodawcy, że potwierdzają błąd i wystawią sprostowanie?
K
Kadra 2026-03-18 18:41
Błędny PESEL w świadectwie to raczej nie „literówka”, tylko po prostu niezgodne dane identyfikacyjne i w razie czego może robić zamieszanie przy aktach osobowych czy zgłoszeniach. Skoro i tak masz to pokazać w nowej pracy, lepiej mieć dokument bez takiej wpadki, bo ktoś po drugiej stronie może się przyczepić albo poprosić o poprawioną wersję. Da się to ogarnąć jako sprostowanie świadectwa (wydanie poprawionego egzemplarza), więc były pracodawca nie robi tu łaski. A pomyłka jest o jedną cyfrę czy kompletnie inny numer?
O
OkresWypowiedzenia 2026-03-21 20:03
Błędny PESEL w świadectwie pracy to raczej nie „literówka”, tylko błąd w danych identyfikujących, więc dobrze mieć to poprawione, żeby później nie było wątpliwości, czy dokument dotyczy Ciebie. Nowy pracodawca zwykle patrzy na takie rzeczy, bo świadectwo trafia do akt i ma się zgadzać z danymi kadrowymi, a rozjazd w PESEL potrafi rodzić pytania i zamieszanie. Były pracodawca może wystawić sprostowanie/nowe świadectwo z prawidłowym numerem, to jest normalna sprawa. A pomyłka jest w jednej cyfrze czy całkiem inny numer?