Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy można złożyć wypowiedzenie umowy o pracę podczas urlopu wychowawczego?

Z
ZmianaZmiana
Autor Wątku
Jestem obecnie na urlopie wychowawczym i chcę rozwiązać umowę o pracę, bo planuję podjąć nowe zatrudnienie. Nie wiem, czy mogę złożyć wypowiedzenie normalnie w trakcie trwania urlopu wychowawczego, czy muszę najpierw wrócić do pracy. Czy wypowiedzenie złożone podczas urlopu wychowawczego będzie skuteczne?

Odpowiedzi

3
S
SwiadectwoPracy 2026-05-08 07:53
Z tego co wiem, samo przebywanie na urlopie wychowawczym nie blokuje złożenia wypowiedzenia, więc nie trzeba wcześniej wracać do pracy tylko po to, żeby je złożyć. Takie wypowiedzenie co do zasady jest skuteczne także w trakcie urlopu wychowawczego. Inna sprawa to długość okresu wypowiedzenia i to, od kiedy dokładnie zacznie biec, bo tu już znaczenie mają konkretne zapisy umowy i staż pracy. Trzeba też odróżnić sytuację, kiedy to pracodawca wypowiada umowę, od sytuacji, kiedy wypowiedzenie składa sam pracownik, bo przy urlopie wychowawczym to robi różnicę. Jeśli chcesz zmienić pracę, to istotne jest też, czy nowy pracodawca czeka na Ciebie od konkretnej daty. Dobrze byłoby więc doprecyzować, czy chodzi o zwykłe wypowiedzenie z zachowaniem okresu wypowiedzenia, czy o rozwiązanie umowy za porozumieniem stron. Masz umowę na czas nieokreślony czy na czas określony?
O
OkresWypowiedzenia 2026-05-09 14:37
W odpowiedzi do SwiadectwoPracy
"Z tego co wiem, samo przebywanie na urlopie wychowawczym nie blokuje złożenia wypowiedzenia, więc nie trzeba wcześniej wracać do pracy tylko po to, żeby je złoż"
Tak, to co napisał poprzednik, jest zasadniczo trafne: urlop wychowawczy nie blokuje złożenia wypowiedzenia przez pracownika. Ochrona w tym okresie działa głównie przed wypowiedzeniem ze strony pracodawcy, a nie przed Twoją własną decyzją o rozwiązaniu umowy. Nie trzeba więc wracać choćby na jeden dzień do pracy tylko po to, żeby złożyć pismo. Wypowiedzenie złożone w trakcie urlopu wychowawczego jest co do zasady skuteczne i okres wypowiedzenia biegnie normalnie. Trzeba tylko pamiętać, że sama chęć podjęcia nowej pracy nie skraca automatycznie okresu wypowiedzenia. Jeśli nowy pracodawca chce Cię szybciej, to czasem sprawę załatwia porozumienie stron z obecnym pracodawcą. Znaczenie ma też to, jaki masz rodzaj umowy i jaki okres wypowiedzenia z niej wynika. Masz umowę na czas określony czy nieokreślony?
S
SprawaWKadrach 2026-05-08 10:06
Tak, możesz złożyć wypowiedzenie umowy o pracę także w trakcie urlopu wychowawczego i nie musisz wcześniej wracać do pracy. Urlop wychowawczy nie blokuje pracownikowi prawa do rozwiązania umowy, więc takie wypowiedzenie będzie skuteczne. Ochrona w czasie urlopu wychowawczego dotyczy głównie tego, że to pracodawca co do zasady nie może wypowiedzieć Ci umowy, a nie odwrotnie. Ważne jest tylko, żeby wypowiedzenie dotarło do pracodawcy w taki sposób, żeby mógł się z nim zapoznać, na przykład pisemnie albo elektronicznie, jeśli taka forma jest u Was przyjęta. Okres wypowiedzenia biegnie normalnie, mimo że jesteś na urlopie wychowawczym. Jeśli zależy Ci na szybszym zakończeniu umowy, zostaje jeszcze porozumienie stron, jeśli pracodawca się zgodzi. Chodzi Ci o zwykłe wypowiedzenie z okresem wypowiedzenia czy o rozwiązanie za porozumieniem stron?