Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy do okresu wypowiedzenia wlicza się staż po przejęciu firmy przez nowego pracodawcę?

S
SpokojneOdejscie
Autor Wątku
Mam wątpliwość, jak liczyć okres wypowiedzenia, jeśli najpierw pracowałem 2 lata w jednej spółce, a potem nasz dział został przejęty przez inną firmę i formalnie od 8 miesięcy mam nową umowę. Chcę teraz złożyć wypowiedzenie i w kadrach usłyszałem, że obowiązuje mnie tylko 1 miesiąc, bo liczą staż od momentu przejęcia. W praktyce cały czas pracuję w tym samym miejscu, na tym samym stanowisku i z tym samym zespołem, zmienił się tylko pracodawca na papierze. Czy w takiej sytuacji do okresu wypowiedzenia bierze się pod uwagę cały ciąg zatrudnienia, czy tylko czas u obecnego pracodawcy?

Odpowiedzi

3
S
SprawaWKadrach 2026-05-06 07:07
U mnie w podobnej sytuacji liczył się cały staż, także sprzed przejęcia, bo przy przejściu zakładu pracy nowy pracodawca wchodzi w prawa i obowiązki poprzedniego, więc te 2 lata i 8 miesięcy dawały już 3-miesięczny okres wypowiedzenia. To było formalne przejęcie pracowników na podstawie art. 23(1) Kodeksu pracy?
P
PracownikBezStresu 2026-05-06 07:14
Jeśli to było faktyczne przejęcie zakładu pracy albo jego części przez nowego pracodawcę, to wcześniejszy staż co do zasady wlicza się do okresu wypowiedzenia. Wynika to z art. 23¹ i art. 36 § 1¹ Kodeksu pracy, więc nie liczy się tego od zera tylko od całego ciągu zatrudnienia. W Twoim przypadku byłoby więc 2 lata u poprzedniej spółki plus 8 miesięcy po przejęciu. To i tak daje na dziś łącznie 2 lata i 8 miesięcy, czyli nadal 1 miesiąc wypowiedzenia, bo 3 miesiące wchodzą dopiero po 3 latach. Czyli sam wynik, który podały kadry, może być u Ciebie prawidłowy, ale uzasadnienie wygląda na błędne. Znaczenie ma to o tyle, że po dobiciu do pełnych 3 lat sytuacja już byłaby inna. To przejęcie było formalnie zrobione jako przejście zakładu pracy lub części zakładu na nowego pracodawcę?
M
MlodyPracownik 2026-05-06 12:07
W odpowiedzi do PracownikBezStresu
"Jeśli to było faktyczne przejęcie zakładu pracy albo jego części przez nowego pracodawcę, to wcześniejszy staż co do zasady wlicza się do okresu wypowiedzenia. "
Też bym to tak rozumiał: jeśli to rzeczywiście było przejęcie zakładu pracy albo jego części, to do okresu wypowiedzenia liczy się ciągłość zatrudnienia, a nie tylko te 8 miesięcy u nowego pracodawcy, więc przy łącznie 2 latach i 8 miesiącach wychodzi już 3 miesiące. Czy przy zmianie pracodawcy było formalne przejęcie w trybie art. 23¹ KP, a nie zwykłe rozwiązanie jednej umowy i podpisanie nowej?