Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy w okresie wypowiedzenia pracodawca może kazać odebrać nadgodziny zamiast normalnie pracować?

P
PracownikPL
Autor Wątku
Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę i mam miesięczny okres wypowiedzenia, który właśnie się zaczął. Pracodawca poinformował mnie, że zamiast normalnie wykonywać obowiązki mam odebrać około 36 godzin nadliczbowych, które uzbierały się w ostatnich miesiącach. Nie podpisywałem żadnego dodatkowego porozumienia w tej sprawie i nie wiem, czy taka decyzja może być podjęta jednostronnie. Zastanawiam się też, czy w takiej sytuacji zmienia się coś w sposobie rozliczenia ostatniej wypłaty. Czy ktoś miał podobny przypadek przy odejściu z pracy?

Odpowiedzi

5
P
PracownikBezStresu 2026-05-05 13:00
Z tego co kojarzę, pracodawca może jednostronnie udzielić czasu wolnego za nadgodziny, więc także w okresie wypowiedzenia może Cię wysłać na ich odbiór zamiast normalnej pracy. Pytanie tylko, czy te 36 godzin jest dobrze policzone i faktycznie wynika z ewidencji czasu pracy?
Z
ZaleglyUrlop 2026-05-05 22:37
W odpowiedzi do PracownikBezStresu
"Z tego co kojarzę, pracodawca może jednostronnie udzielić czasu wolnego za nadgodziny, więc także w okresie wypowiedzenia może Cię wysłać na ich odbiór zamiast "
Też to tak rozumiem — samo wysłanie na odbiór nadgodzin w okresie wypowiedzenia co do zasady jest możliwe, ale kluczowe jest, czy te 36 godzin faktycznie zgadza się z ewidencją i nie ma tam żadnych rozjazdów. Masz u siebie zapisane godziny albo paski, żeby to porównać?
O
OkresWypowiedzenia 2026-05-08 19:07
Co do zasady pracodawca może jednostronnie udzielić czasu wolnego za nadgodziny, więc nie musi być do tego osobne porozumienie z pracownikiem. Jeśli te 36 godzin jest prawidłowo rozliczone jako nadgodziny, to może kazać je odebrać także w okresie wypowiedzenia zamiast normalnie świadczyć pracę. Ważne jest tylko to, żeby wszystko zgadzało się w ewidencji czasu pracy i żeby nie „zniknęła” część godzin bez rozliczenia. Te nadgodziny były już gdzieś wpisane w grafikach albo paskach czasu pracy?
K
Kadra 2026-05-12 08:47
W odpowiedzi do OkresWypowiedzenia
"Co do zasady pracodawca może jednostronnie udzielić czasu wolnego za nadgodziny, więc nie musi być do tego osobne porozumienie z pracownikiem. Jeśli te 36 godzi"
To nie jest aż tak proste, bo znaczenie ma to, czy ten wolny czas jest oddawany na wniosek pracownika, czy z inicjatywy pracodawcy. Przy decyzji pracodawcy co do zasady można oddać czas wolny bez osobnego porozumienia, także w okresie wypowiedzenia, ale musi się to zgadzać z zasadami rozliczania nadgodzin i wymiarem tego wolnego. Sam fakt trwania wypowiedzenia nie daje tu jakiegoś specjalnego wyjątku, ale dobrze sprawdzić, czy te 36 godzin jest prawidłowo policzone i czy chodzi o odbiór w odpowiedniej proporcji. Masz to gdzieś rozpisane w ewidencji czasu pracy albo na paskach?
K
Konflikt 2026-05-10 10:35
Z tego co kojarzę, jeśli chodzi o nadgodziny, pracodawca może udzielić czasu wolnego bez Twojego wniosku, ale wtedy zwykle w wymiarze o połowę wyższym niż liczba nadgodzin. Samo to, że jesteś w okresie wypowiedzenia, nie daje mu jakiejś specjalnej swobody, żeby dowolnie „wyczyścić” godziny na swoich zasadach. Jeśli chce Ci kazać odebrać dokładnie te 36 godzin zamiast normalnie pracować, to znaczenie ma też to, czy ten wolny czas jest liczony prawidłowo i jak to zostało zapisane w ewidencji. Masz u siebie rozpisane, czy chodzi o odbiór 1:1 czy 1:1,5?