Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy urlop z powodu siły wyższej powinien być wpisany w świadectwie pracy?

S
SwiadectwoTemat
Autor Wątku
Kończę pracę z końcem miesiąca i dostałem informację, że świadectwo pracy jest już przygotowywane. W zeszłym roku wykorzystałem 2 dni zwolnienia z powodu siły wyższej i teraz zastanawiam się, czy taka informacja powinna znaleźć się w treści świadectwa. Kadry wspomniały tylko o urlopie wypoczynkowym i okresie zatrudnienia, dlatego mam wątpliwość, czy ten rodzaj nieobecności też jest tam wykazywany. Pytam, bo nowy pracodawca ma mnie zatrudnić od połowy maja i nie wiem, czy będzie to gdzieś widoczne w dokumentach. Czy urlop z powodu siły wyższej powinien być wpisany w świadectwie pracy?

Odpowiedzi

1
N
NowaUmowa 2026-05-02 17:24
Jeśli wykorzystałeś to zwolnienie w zeszłym roku, to w świadectwie pracy raczej nie będzie go wpisu. W świadectwie podaje się zwolnienie z powodu siły wyższej tylko za rok kalendarzowy, w którym ustaje stosunek pracy. Czyli przy zakończeniu pracy teraz liczy się bieżący rok, a nie poprzedni. To by się zgadzało z tym, że kadry wspomniały głównie o urlopie wypoczynkowym i okresie zatrudnienia. Gdybyś korzystał z siły wyższej jeszcze w tym roku, wtedy taka informacja powinna się tam znaleźć. Sam fakt, że miałeś te 2 dni w ubiegłym roku, nie oznacza automatycznie wpisu do obecnego świadectwa. Kończysz pracę jeszcze w tym samym roku, w którym nie brałeś już tego zwolnienia?