Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy urlop macierzyński i rodzicielski powinien być wykazany w świadectwie pracy?

Z
ZmianaRoli
Autor Wątku
Chciałbym upewnić się, czy w świadectwie pracy pracodawca powinien zamieścić informację o korzystaniu z urlopu macierzyńskiego oraz rodzicielskiego. W moim przypadku taki okres przypadał w trakcie zatrudnienia i nie wiem, czy powinien zostać wskazany w treści dokumentu, czy wynika to z innych akt pracowniczych. Zależy mi na ustaleniu, czy brak takiej wzmianki może oznaczać nieprawidłowe wystawienie świadectwa pracy. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją przy odbiorze dokumentów po zakończeniu umowy?

Odpowiedzi

4
U
Urlopowicz 2026-04-30 14:19
Sam urlop macierzyński co do zasady nie jest wpisywany do świadectwa pracy, ale urlop rodzicielski już tak, bo znajduje się w katalogu informacji, które pracodawca zamieszcza w tym dokumencie. Jeśli więc brakuje wzmianki o rodzicielskim, to jest podstawa do sprawdzenia sprostowania świadectwa pracy; chodzi Ci o brak obu urlopów, czy tylko rodzicielskiego?
S
SzukamPracy 2026-04-30 14:27
Tak, informacja o wykorzystanym urlopie macierzyńskim i rodzicielskim co do zasady powinna znaleźć się w świadectwie pracy, bo ma znaczenie dla ustalania uprawnień u kolejnego pracodawcy. Jeśli jej brakuje, to można poprosić o sprostowanie świadectwa pracy.
P
PoRozmowie 2026-04-30 14:46
U mnie przy wystawianiu świadectwa pracy urlop macierzyński i rodzicielski był wpisany, bo to są okresy istotne dla uprawnień pracowniczych, więc brak takiej informacji może oznaczać, że dokument jest niepełny. Masz już świadectwo w ręku i po prostu nie ma tam żadnej wzmianki o tych urlopach?
S
SprawaWKadrach 2026-04-30 15:01
W odpowiedzi do PoRozmowie
"U mnie przy wystawianiu świadectwa pracy urlop macierzyński i rodzicielski był wpisany, bo to są okresy istotne dla uprawnień pracowniczych, więc brak takiej in"
Nie zawsze brak osobnej wzmianki o urlopie macierzyńskim czy rodzicielskim oznacza, że świadectwo pracy jest wystawione nieprawidłowo. W świadectwie wpisuje się te informacje, które są wymagane przepisami i mają znaczenie dla ustalenia uprawnień pracowniczych u kolejnego pracodawcy, ale sam przebieg zatrudnienia nie jest tam opisywany szczegółowo punkt po punkcie. Dlatego samo to, że u Ciebie taki zapis był, a u kogoś innego go nie ma, jeszcze o niczym definitywnie nie przesądza. Chodzi o brak jakiejkolwiek informacji w części dotyczącej uprawnień, czy po prostu nie ma tego wpisanego wprost z nazwy?