Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy 2 dni opieki nad dzieckiem z art. 188 powinny być wpisane w świadectwie pracy?

Z
ZmianaZmiana
Autor Wątku
Pracowałam do końca marca w spółce z o.o. z branży handlowej na umowie o pracę na pełny etat i po rozwiązaniu umowy dostałam świadectwo pracy. W 2026 roku wykorzystałam wcześniej 2 dni opieki nad dzieckiem do 14 lat, dokładnie w styczniu, a w samym świadectwie nie widzę o tym żadnej wzmianki. Kadry powiedziały tylko, że dokument został wystawiony prawidłowo, ale nowy pracodawca przy kompletowaniu papierów zapytał mnie, czy taki limit był już wykorzystany. Zaczęłam się więc zastanawiać, czy ta informacja powinna być wpisana w świadectwie pracy, czy raczej przekazywana w inny sposób. Zależy mi na tym, bo od kwietnia zaczęłam nową pracę i nie chcę później mieć problemu z ustaleniem, ile dni jeszcze mi przysługuje. Dodam, że poprzednia umowa została rozwiązana za porozumieniem stron, a wszystkie inne dane w świadectwie, jak okres zatrudnienia i stanowisko, wyglądają poprawnie. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, czy 2 dni opieki nad dzieckiem z art. 188 powinny być wpisane w świadectwie pracy?

Odpowiedzi

2
K
KolegaZPracy 2026-04-29 22:44
Jeśli w 2026 roku wykorzystałaś 2 dni opieki z art. 188, to w świadectwie pracy powinna być o tym informacja, bo wpisuje się wykorzystane zwolnienie z art. 188 w roku, w którym ustał stosunek pracy. Jeśli tego nie ma, to kadry raczej powinny świadectwo sprostować; nowy pracodawca pyta właśnie po to, żeby wiedzieć, czy ten limit został już wykorzystany.
P
Podpisane 2026-04-29 22:44
Tak, informacja o wykorzystaniu 2 dni opieki z art. 188 Kodeksu pracy powinna być ujęta w świadectwie pracy, bo nowy pracodawca musi wiedzieć, czy ten limit w danym roku został już wykorzystany. Jeśli w 2026 roku w styczniu wykorzystałaś całe 2 dni, to brak takiej wzmianki może potem powodować nieporozumienia w kolejnej firmie. Kadry mogły uznać, że wszystko się zgadza, ale przy zmianie pracy ten zapis ma po prostu praktyczne znaczenie. Pytałaś ich już wprost o sprostowanie świadectwa pracy?