Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy praca w szczególnych warunkach powinna być wpisana w świadectwie pracy?

O
OdejscieZPrzyczyn
Autor Wątku
Pracowałem przez ponad 7 lat w firmie produkcyjnej sp. z o.o. przy obsłudze pieców przemysłowych i właśnie kończę umowę za porozumieniem stron. Otrzymałem świadectwo pracy i widzę tam standardowe informacje o okresie zatrudnienia, urlopie i podstawie rozwiązania umowy, ale nie ma żadnej wzmianki o pracy w szczególnych warunkach. W kadrach usłyszałem, że takie rzeczy potwierdza się osobnym dokumentem, a nie samym świadectwem pracy. Zależy mi na tym, bo część osób z mojego zakładu mówi, że przy późniejszych formalnościach w ZUS takie zapisy mają znaczenie. Przez większość czasu pracowałem w systemie zmianowym, także w nocy, na hali o wysokiej temperaturze i dużym zapyleniu. Firma zatrudnia około 120 osób i dokumenty kadrowe prowadzi zewnętrzne biuro rachunkowe, więc nie wiem, czy to normalna praktyka. Czy informacja o pracy w szczególnych warunkach powinna znaleźć się w świadectwie pracy, czy faktycznie wystawia się to tylko osobno?

Odpowiedzi

1
E
Etatowiec 2026-04-27 15:07
Samego wpisu o pracy w szczególnych warunkach faktycznie często nie ma w świadectwie pracy, bo pracodawca zwykle potwierdza to osobnym zaświadczeniem do celów emerytalnych, ale dobrze dopilnować, żeby taki dokument dostać i żeby dokładnie wskazywał stanowisko oraz okres tej pracy. Kadry powiedziały coś więcej, czy wystawią Ci takie zaświadczenie od razu przy zakończeniu zatrudnienia?