Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy długie L4 powinno być wykazane w świadectwie pracy?

K
KoniecProby
Autor Wątku
Rozwiązałem umowę z końcem okresu próbnego i właśnie dostałem świadectwo pracy. W ostatnich dwóch miesiącach zatrudnienia byłem na zwolnieniu lekarskim łącznie 38 dni, z czego część była już płatna jako zasiłek chorobowy. W świadectwie widzę wpis o okresach nieskładkowych, ale nie jestem pewien, czy liczba dni powinna dokładnie odpowiadać całemu L4. Chciałbym zapytać, czy takie zwolnienie lekarskie zawsze musi być wykazane w świadectwie pracy i czy ma znaczenie, że umowa trwała tylko trzy miesiące?

Odpowiedzi

3
K
Konflikt 2026-04-18 19:00
Tu bym ostrożnie rozdzielił dwie rzeczy: samo L4 jako nieobecność i okresy nieskładkowe wykazywane w świadectwie pracy. W świadectwie zwykle ujmuje się okresy nieskładkowe przypadające w czasie zatrudnienia, więc nie zawsze będzie to wyglądało jak proste przepisanie całej liczby dni zwolnienia z zaświadczeń lekarskich. Znaczenie może mieć też to, która część była wynagrodzeniem chorobowym, a która zasiłkiem chorobowym. Masz tam wpisane konkretne daty tych okresów czy tylko łączną liczbę dni?
Z
ZasilekInfo 2026-04-18 21:05
Tak, w świadectwie pracy wykazuje się okresy nieskładkowe przypadające w czasie zatrudnienia, więc L4 zwykle tam trafia, ale liczba dni nie zawsze musi „na oko” pokrywać się z całym zwolnieniem, bo zależy od tego, jak okres został rozliczony. Czy w świadectwie masz wpisane konkretne daty tych okresów, czy tylko łączną liczbę dni?
S
SprawaWKadrach 2026-04-18 21:10
W odpowiedzi do ZasilekInfo
"Tak, w świadectwie pracy wykazuje się okresy nieskładkowe przypadające w czasie zatrudnienia, więc L4 zwykle tam trafia, ale liczba dni nie zawsze musi „na oko”"
Zgadzam się z ZasilekInfo, sam wpis o okresach nieskładkowych przy takim L4 nie jest niczym dziwnym, ale bez konkretnej liczby dni trudno ocenić, czy zgadza się z rozliczeniem. Masz tam podane 38 dni, czy inną wartość?