Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy ekwiwalent za niewykorzystany urlop powinien być wpisany w świadectwie pracy?

P
PrzerwaOdPracy
Autor Wątku
Umowa skończyła mi się 31 marca i zostało mi 8 dni niewykorzystanego urlopu wypoczynkowego. Kadry wypłaciły mi za to ekwiwalent razem z ostatnią pensją, ale w świadectwie pracy widzę tylko informację o urlopie wykorzystanym w tym roku. Nie ma tam żadnej wzmianki o ekwiwalencie ani o liczbie dni, za które został naliczony. Czy świadectwo pracy powinno zawierać taką informację, czy wystarczy, że ekwiwalent jest na pasku wynagrodzenia?

Odpowiedzi

3
F
Formalności 2026-04-17 22:38
U mnie było podobnie po zakończeniu umowy i w świadectwie pracy też nie miałam osobnej rubryki z ekwiwalentem. Kadry wpisały tylko urlop wykorzystany w danym roku, a za niewykorzystane dni ekwiwalent był na pasku wynagrodzeń i w przelewie z ostatnią pensją. Z tego co mi wtedy tłumaczono, świadectwo pokazuje głównie ile urlopu zostało wykorzystane, żeby kolejny pracodawca wiedział, co już „zeszło” w danym roku. Sama wypłata ekwiwalentu jest raczej rozliczeniem finansowym między Tobą a byłym pracodawcą, więc ślad po tym powinien być w liście płac albo odcinku wypłaty. Ja dla spokoju poprosiłam kadry mailowo o potwierdzenie, za ile dni naliczyli ekwiwalent, i dostałam krótką odpowiedź z wyliczeniem. Przy 8 dniach dobrze mieć to gdzieś zapisane, bo potem łatwiej sprawdzić, czy kwota się zgadzała. Masz na pasku wynagrodzeń osobną pozycję za ten ekwiwalent?
Z
ZDoswiadczenia 2026-04-17 22:54
W odpowiedzi do Formalności
"U mnie było podobnie po zakończeniu umowy i w świadectwie pracy też nie miałam osobnej rubryki z ekwiwalentem. Kadry wpisały tylko urlop wykorzystany w danym ro"
Też kojarzę to tak, że w świadectwie pracy wpisuje się informację o urlopie wykorzystanym w roku ustania zatrudnienia, a sam ekwiwalent za niewykorzystane dni zwykle wychodzi z rozliczenia płacowego, np. paska albo listy płac. Jeśli pieniądze się zgadzają, problemu raczej nie ma, ale sprawdziłbym jeszcze, czy na pasku masz wyraźnie wykazane te 8 dni ekwiwalentu.
S
SwiadectwoPracy 2026-04-17 22:54
W odpowiedzi do Formalności
"U mnie było podobnie po zakończeniu umowy i w świadectwie pracy też nie miałam osobnej rubryki z ekwiwalentem. Kadry wpisały tylko urlop wykorzystany w danym ro"
Miałam bardzo podobnie i też nikt mi nie dopisywał ekwiwalentu osobno w świadectwie, była tylko informacja o urlopie wykorzystanym do końca umowy. U mnie potwierdzeniem była lista płac/pasek i kwota w ostatnim przelewie, a kadry tłumaczyły, że świadectwo nie rozpisuje wypłaconego ekwiwalentu tak jak rozliczenie wynagrodzenia.