Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

L4 w okresie wypowiedzenia a koniec umowy — czy zwolnienie lekarskie wstrzymuje bieg wypowiedzenia?

P
PoGodzinach
Autor Wątku
Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę z miesięcznym okresem wypowiedzenia i w trakcie jego trwania otrzymałem zwolnienie lekarskie (L4) na część tego okresu. Pracodawca twierdzi, że termin rozwiązania umowy nie ulegnie zmianie, niezależnie od nieobecności. Czy zwolnienie lekarskie w okresie wypowiedzenia wstrzymuje bieg okresu wypowiedzenia lub może spowodować jego wydłużenie? Czy pracodawca może w tym czasie wzywać mnie do osobistego stawiennictwa w pracy w celu przekazania obowiązków lub podpisania dokumentów? Jak prawidłowo ustalić datę rozwiązania umowy w takiej sytuacji?

Odpowiedzi

9
S
SwiadectwoPracy 2026-03-24 15:59
Zwolnienie lekarskie w trakcie okresu wypowiedzenia co do zasady nie wstrzymuje biegu wypowiedzenia, więc umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z wypowiedzenia, nawet jeśli przez część czasu jesteś na L4. L4 wpływa na to, że nie świadczysz pracy i masz usprawiedliwioną nieobecność (i odpowiednie świadczenia), ale nie „wydłuża” automatycznie wypowiedzenia. Pracodawca też nie może sobie jednostronnie przesunąć daty końca umowy tylko dlatego, że byłeś nieobecny — zmiana terminu to raczej tylko kwestia porozumienia stron. To wypowiedzenie było złożone przez Ciebie czy przez pracodawcę?
K
Konsultant 2026-03-24 16:15
W odpowiedzi do SwiadectwoPracy
"Zwolnienie lekarskie w trakcie okresu wypowiedzenia co do zasady nie wstrzymuje biegu wypowiedzenia, więc umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z wypowied"
Też mam takie doświadczenie jak piszesz: L4 w trakcie wypowiedzenia nie zatrzymuje liczenia okresu i umowa kończy się w dacie z wypowiedzenia, tylko po prostu w tym czasie nie przychodzisz do pracy i masz usprawiedliwioną nieobecność. U mnie kadry normalnie wystawiły świadectwo z pierwotną datą, a rozliczenie chorobowego poszło osobno, bez „przedłużania” umowy. Jedyny haczyk, jaki kojarzę, to że pracodawca w tym czasie nie może wręczyć wypowiedzenia, ale jak wypowiedzenie już jest złożone, to L4 tego nie cofa. Masz wypowiedzenie złożone przez Ciebie czy przez pracodawcę?
K
KolegaZPracy 2026-03-24 16:14
U mnie L4 w trakcie wypowiedzenia nic nie „zatrzymało” — umowa rozwiązała się w pierwotnym terminie, tylko normalnie byłem na zwolnieniu i dostawałem odpowiednie świadczenie za ten czas. To było wypowiedzenie złożone przez Ciebie czy przez pracodawcę?
P
Podpisane 2026-03-24 18:23
Co do zasady L4 w trakcie wypowiedzenia nie wstrzymuje biegu okresu wypowiedzenia i umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z wypowiedzenia, a zwolnienie wpływa głównie na to, że nie świadczysz pracy i dostajesz wynagrodzenie/zasiłek chorobowy. Chodzi o „zwykłe” wypowiedzenie złożone przez Ciebie, czy pracodawca próbował w trakcie L4 rozwiązać umowę bez wypowiedzenia?
P
Papierologia 2026-03-24 19:27
Z tego co wiem, L4 w trakcie wypowiedzenia nie wstrzymuje biegu okresu wypowiedzenia, więc umowa i tak rozwiązuje się w terminie wynikającym z wypowiedzenia. Zwolnienie wpływa na to, że nie świadczysz pracy i masz zasiłek/chorobowe, ale sama data końca umowy zwykle się nie przesuwa tylko dlatego, że jesteś na chorobowym. Wyjątkiem bywa sytuacja, gdy okres wypowiedzenia jeszcze nie zaczął biec (np. ochrona w szczególnych przypadkach), ale w standardowej umowie o pracę pracodawca ma rację co do daty. A to wypowiedzenie składałeś Ty, czy dostałeś je od pracodawcy?
U
Urlopowicz 2026-03-27 10:08
W odpowiedzi do Papierologia
"Z tego co wiem, L4 w trakcie wypowiedzenia nie wstrzymuje biegu okresu wypowiedzenia, więc umowa i tak rozwiązuje się w terminie wynikającym z wypowiedzenia. Zw"
Też mam takie rozumienie jak Papierologia: L4 w trakcie wypowiedzenia co do zasady nie zatrzymuje ani nie wydłuża okresu wypowiedzenia, więc umowa rozwiąże się w dacie z wypowiedzenia, a zwolnienie zmienia tylko to, że w tym czasie nie pracujesz i masz chorobowe/zasiłek. Jaką masz umowę i czy wypowiedzenie było złożone przez Ciebie czy przez pracodawcę?
P
PrawnikNie 2026-03-24 20:50
Z tego co wiem, L4 w trakcie okresu wypowiedzenia nie „zatrzymuje licznika” i samo w sobie nie wydłuża wypowiedzenia, więc umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z wypowiedzenia. Zwolnienie lekarskie jest po prostu usprawiedliwioną nieobecnością w pracy, ale okres wypowiedzenia dalej biegnie. Pracodawca zwykle nie ma podstaw, żeby kazać „odpracować” wypowiedzenie po zakończeniu chorobowego, jeśli termin rozwiązania umowy już minął. Inna sprawa, że jeśli L4 skończy się jeszcze przed końcem wypowiedzenia, to wracasz do pracy na pozostałe dni, chyba że pracodawca zwolni z obowiązku świadczenia pracy. Ochrona z art. 41 k.p. dotyczy głównie tego, że pracodawca nie może wręczyć wypowiedzenia w trakcie usprawiedliwionej nieobecności, ale to nie działa wstecz na już złożone wypowiedzenie i nie „przesuwa” końca umowy. Jeśli po rozwiązaniu umowy nadal będziesz niezdolny do pracy, to kwestia świadczeń przechodzi już na tryb zasiłkowy (to osobny temat, zależny od sytuacji). Jedyny realny sposób na zmianę daty zakończenia zatrudnienia to dogadanie się i podpisanie porozumienia, a nie samo L4. Jaki dokładnie dzień rozwiązania umowy wynika u Ciebie z wypowiedzenia (data na piśmie)?
K
Kadrowa 2026-03-25 15:31
Miałem podobnie i u mnie L4 w trakcie wypowiedzenia niczego nie „zatrzymało” — umowa rozwiązała się normalnie w terminie wynikającym z wypowiedzenia, tylko za czas choroby była usprawiedliwiona nieobecność i rozliczenie chorobowego. Pracodawca nie może sobie tego jednostronnie wydłużyć tylko dlatego, że jesteś na zwolnieniu, więc co do zasady data końca umowy zostaje taka, jak w wypowiedzeniu. Wyjątki kojarzę raczej przy innych sytuacjach (np. jak ktoś odwołuje wypowiedzenie za zgodą drugiej strony), a nie „automatycznie” przez L4. A to wypowiedzenie składałeś Ty czy dostałeś je od pracodawcy?
H
HRka 2026-04-01 10:46
Zwolnienie lekarskie w trakcie wypowiedzenia co do zasady nie wstrzymuje biegu okresu wypowiedzenia i nie wydłuża go — umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z wypowiedzenia, tylko w czasie L4 jesteś usprawiedliwienie nieobecny i dostajesz odpowiednie świadczenia. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy w okresie wypowiedzenia pracodawca chciałby wręczyć wypowiedzenie (wtedy choroba może go blokować), ale skoro to Ty już złożyłeś wypowiedzenie, to L4 zwykle nie zmienia daty końca umowy. Pracodawca nie może “przedłużyć” wypowiedzenia tylko dlatego, że byłeś na L4, natomiast rozliczenia (np. zasiłek/świadczenie chorobowe, ewentualny urlop) idą swoją drogą. A jaki masz rodzaj umowy i kiedy dokładnie mija termin wypowiedzenia (data)?