Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Nadgodziny w okresie wypowiedzenia — czy pracodawca może narzucić odbiór czasu wolnego zamiast wypłaty?

H
HRTemat
Autor Wątku
Złożyłem wypowiedzenie i zostało mi jeszcze kilka tygodni do końca umowy, a w systemie mam sporo nadgodzin z poprzednich miesięcy. Przełożony chce mi wpisać wolne na siłę, żeby „wyzerować” saldo, ale ja mam przekazanie obowiązków i trudno mi zejść z grafiku. Z HR usłyszałem, że wypłata za nadgodziny „nie wchodzi w grę” i jedyna opcja to odbiór czasu wolnego przed ostatnim dniem pracy. Chcę zrozumieć, czy w okresie wypowiedzenia pracodawca może jednostronnie zdecydować o odbiorze wolnego zamiast rozliczenia pieniężnego i czy mogę się nie zgodzić na taki plan. Czy znaczenie ma, czy nadgodziny były wcześniej zatwierdzone na piśmie? Czy ma znaczenie, że mam rozliczanie czasu pracy w okresie 3‑miesięcznym?

Odpowiedzi

9
Z
ZaleglyUrlop 2026-03-22 10:36
Z tego co kojarzę, pracodawca nie może po prostu „wyłączyć” wypłaty za nadgodziny samą decyzją HR — jeśli nie da się realnie oddać czasu wolnego w okresie wypowiedzenia (bo są zadania i grafiku nie da się zmienić), to temat wypłaty zwykle wraca. Co innego, jeśli w firmie macie ustalony tryb odbioru nadgodzin (np. w regulaminie/układzie) i da się to sensownie ułożyć z przełożonym, ale „na siłę” wbrew realiom pracy brzmi słabo. Dopytałbym też, czy mówimy o klasycznych nadgodzinach z poleceniem przełożonego, czy raczej o saldzie z systemu (np. równoważny czas pracy/okres rozliczeniowy), bo tu często są różnice w interpretacji. Masz te nadgodziny potwierdzone jako „do wypłaty” (100%/50%), czy to tylko plusowe saldo godzin w ewidencji?
S
SwiadectwoPracy 2026-03-22 11:11
W odpowiedzi do ZaleglyUrlop
"Z tego co kojarzę, pracodawca nie może po prostu „wyłączyć” wypłaty za nadgodziny samą decyzją HR — jeśli nie da się realnie oddać czasu wolnego w okresie wypow"
Mam podobne doświadczenie: HR potrafi mówić „tylko wolne”, ale jak faktycznie nie ma jak go oddać (bo przekazanie, grafiki, terminy), to nagle robi się miejsce na rozmowę o rozliczeniu w kasie. U mnie skończyło się tak, że szef próbował na siłę wpisać wolne, ale jak wyszło, że nie ma kto zrobić roboty i zostają ryzyka na końcówce wypowiedzenia, to temat „jedyna opcja” przestał być taki pewny. Dużo zależy od tego, jak macie to opisane w regulaminie/układzie i czy te nadgodziny są normalnie zatwierdzone w systemie, a nie „na gębę”. Masz tam rozróżnienie na 50/100% i czy było coś podpisywane o czasie wolnym za nadgodziny?
U
Urlopowicz 2026-03-22 10:45
W PL za nadgodziny co do zasady jest albo dodatek do wypłaty, albo czas wolny, ale „wolne na siłę” bez Twojego wniosku jest możliwe tylko na zasadach z Kodeksu pracy i w praktyce nie mogą z góry wykluczyć wypłaty, zwłaszcza jeśli nie da się tego realnie oddać do końca okresu rozliczeniowego/ostatniego dnia pracy. Jaki masz okres rozliczeniowy czasu pracy i czy te nadgodziny są jeszcze w nim, czy już z wcześniejszych zamkniętych miesięcy?
O
OkresWypowiedzenia 2026-03-22 13:24
A te nadgodziny masz jako „do odbioru” (czas wolny) czy normalnie rozliczane do wypłaty, i z czyjego polecenia one były robione? Pytam, bo jeśli to były realnie przepracowane godziny z wcześniejszych miesięcy, to samo „wyzerowanie salda” wpisaniem wolnego w okresie wypowiedzenia brzmi jak próba domknięcia tematu bez rozliczenia, zwłaszcza gdy masz przekazanie i nie da się zejść z grafiku. Masz na piśmie (mail/wiadomość) stanowisko HR, że wypłata nie wchodzi w grę, i konkretną podstawę tego? Jaką masz formę rozliczania nadgodzin w umowie albo regulaminie pracy?
Z
ZasilekInfo 2026-03-29 10:45
W odpowiedzi do OkresWypowiedzenia
"A te nadgodziny masz jako „do odbioru” (czas wolny) czy normalnie rozliczane do wypłaty, i z czyjego polecenia one były robione? Pytam, bo jeśli to były realnie"
Dobre pytania, bo od tego sporo zależy: czy te godziny były faktycznie przepracowane ponad normę i czy były robione na polecenie/za akceptacją przełożonego, czy raczej „same się nabiły” w systemie. Jeśli to są realne nadgodziny z poprzednich miesięcy, to wpisanie teraz wolnego „na siłę” tylko po to, żeby zbić saldo, brzmi jak księgowe zamykanie tematu, a nie normalne rozliczenie pracy. Co innego, gdy od początku były traktowane jako czas do odbioru i faktycznie da się je sensownie odebrać, a co innego, gdy masz przekazanie obowiązków i nie ma jak zejść z grafiku. Tekst z HR, że wypłata „nie wchodzi w grę”, jest mocno kategoryczny, a w praktyce często chodzi o to, że firmie wygodniej jest oddać czas wolny niż wypłacać dodatki. No i jeszcze jedna rzecz: wolne zwykle trzeba uzgadniać, a nie wpisywać jednostronnie, zwłaszcza jeśli rozwala to plan pracy i przekazanie. Masz gdzieś na piśmie (mail/wniosek/akcept), że te nadgodziny były zlecane albo zatwierdzane?
Z
Zachowek 2026-03-22 17:21
Z tego co kojarzę, pracodawca nie może po prostu z góry wykluczyć wypłaty za nadgodziny i „wpisać wolnego na siłę” bez ustaleń, zwłaszcza jeśli przez przekazanie obowiązków realnie nie da się tego wolnego wykorzystać w okresie wypowiedzenia. Masz w umowie/regulaminie pracy zapisane, że nadgodziny są rozliczane wyłącznie czasem wolnym, czy standardowo dodatkiem do wynagrodzenia?
P
Podpisane 2026-03-22 17:32
Co do zasady pracodawca może rozliczyć nadgodziny czasem wolnym, ale jeśli to on „narzuca” wolne, to powinno go być o połowę więcej niż przepracowanych nadgodzin; wypłata dodatków za nadgodziny jest normalnym trybem, zwłaszcza gdy nie da się realnie odebrać czasu wolnego do końca umowy. Masz te nadgodziny jako dobowe/średniotygodniowe i czy masz w grafiku (albo mailowo) potwierdzone, że nie ma kiedy ich odebrać przed ostatnim dniem pracy?
Z
Zwolnienie 2026-03-25 22:30
Co do zasady pracodawca może rozliczyć nadgodziny czasem wolnym, ale „na siłę” wygląda to różnie: jeśli to czas wolny z inicjatywy pracodawcy, to powinien być w wymiarze 1:1,5 i musi się to dać realnie udzielić w czasie trwania stosunku pracy. Samo „wypłata nie wchodzi w grę” brzmi jak skrót myślowy HR, bo gdy nie ma możliwości oddania wolnego do końca zatrudnienia, rozliczenie zwykle kończy się wypłatą dodatków przy ostatniej pensji (chyba że jesteś w systemie, gdzie nadgodziny są wliczone w wynagrodzenie lub masz ryczałt). Z drugiej strony, samo to, że masz przekazanie obowiązków i ciężko zejść z grafiku, nie blokuje im formalnie udzielania wolnego, tylko robi się z tego temat organizacyjny do ustalenia na piśmie. Masz nadgodziny „dobowe/tygodniowe” normalnie z ewidencji czasu pracy, czy to raczej saldo z jakiegoś systemu „banku godzin”?
E
Etatowiec 2026-03-28 09:16
Z tego co kojarzę, pracodawca może rozliczyć nadgodziny czasem wolnym, ale co do zasady nie „jedyną opcją” i nie zawsze jednostronnie na zasadzie wpisania wolnego kiedy mu pasuje — zwłaszcza jeśli przez to realnie nie da się wykonać przekazania obowiązków zgodnie z grafikiem. Jeśli to są nadgodziny z polecenia/pracy faktycznie wykonanej, to przy braku możliwości odebrania czasu wolnego do końca zatrudnienia zwykle wchodzi wypłata (z dodatkami), a nie magiczne wyzerowanie salda. Dużo zależy od tego, czy macie regulamin/układ i jak w firmie formalnie oddaje się nadgodziny, plus czy w ogóle składałeś wniosek o czas wolny, czy to ma być decyzja przełożonego. Masz na paskach/ewidencji rozbite, czy to nadgodziny dobowe/średniotygodniowe i czy były „oddawane” już kiedyś jako czas wolny?