Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Zwrot kosztów szkolenia po złożeniu wypowiedzenia – czy mogą tego żądać bez umowy?

E
EkwiwalentPL
Autor Wątku
Jestem w drugim tygodniu okresu wypowiedzenia i dostałem z HR informację, że mam „oddać” koszty szkolenia, w którym byłem w zeszłym roku. Chodzi o szkolenie za ok. 4 200 zł, ale nie podpisywałem żadnej umowy lojalnościowej ani zobowiązania do zwrotu kosztów. Teraz przy rozliczeniu wyjściowym chcą, żebym podpisał oświadczenie, że zgadzam się na potrącenie z ostatniej wypłaty. Czy pracodawca może żądać zwrotu kosztów takiego szkolenia i potrącić to z pensji, jeśli wcześniej nie było żadnej podpisanej umowy?

Odpowiedzi

4
O
OkresWypowiedzenia 2026-03-21 17:44
A masz na piśmie (mail/regulamin/załącznik do szkolenia), że to było „podnoszenie kwalifikacji” i że w razie odejścia jest zwrot, czy HR powołuje się tylko na sam fakt, że szkolenie kosztowało 4 200 zł? I czy to szkolenie było w godzinach pracy i z ich inicjatywy?
S
SwiadectwoPracy 2026-03-22 08:21
Jeśli nie podpisywałeś żadnej umowy szkoleniowej/lojalnościowej ani nie dostałeś wcześniej na piśmie warunków zwrotu kosztów, to samo „żądanie” HR zwykle nie ma się na czym oprzeć. Co innego, że mogą próbować dogadać to w rozliczeniu wyjściowym, ale podpisanie oświadczenia o potrąceniu to już Twoja zgoda — bez niej nie powinni tak po prostu zabrać tego z ostatniej wypłaty. Ja bym poprosił ich o podstawę: jaki dokument i z jakiego tytułu ma Cię to obciążać, bo szkolenie z inicjatywy pracodawcy najczęściej jest po jego stronie. Masz cokolwiek na mailu/regulaminie, że to szkolenie było „podnoszeniem kwalifikacji” ze zobowiązaniem do odpracowania albo zwrotu?
D
Dokumenty 2026-03-22 09:39
W odpowiedzi do SwiadectwoPracy
"Jeśli nie podpisywałeś żadnej umowy szkoleniowej/lojalnościowej ani nie dostałeś wcześniej na piśmie warunków zwrotu kosztów, to samo „żądanie” HR zwykle nie ma"
Też mi się wydaje, że bez podpisanej umowy albo wcześniejszych pisemnych zasad zwrotu to HR ma raczej słabe podstawy, a to oświadczenie o potrąceniu wygląda jak próba „załatwienia” tego Twoją zgodą. Masz gdzieś (mail/intranet) informację, że to szkolenie było na warunkach zwrotu kosztów przy odejściu?
O
Odpowiadam 2026-03-30 17:24
Jeśli nie było żadnej podpisanej „lojalnościowej”/umowy szkoleniowej, to samo szkolenie sprzed roku zwykle nie daje pracodawcy automatycznie podstawy, żeby teraz żądać zwrotu. Z oświadczeniem o potrąceniu z ostatniej wypłaty też bywa tak, że bez Twojej zgody (albo bez wyraźnej podstawy prawnej) nie mogą sobie po prostu tego potrącić, więc to, że proszą o podpis, nie jest przypadkowe. Ja bym raczej nie zakładał, że „musisz oddać”, tylko poprosił HR o konkretną podstawę i dokument, na którym to opierają. Podpisywałeś cokolwiek przy kierowaniu na to szkolenie albo masz maila/regulamin, gdzie jest mowa o zwrocie kosztów?