Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Prowizja od sprzedaży po złożeniu wypowiedzenia – czy należy się za faktury opłacone po odejściu?

Z
ZmianaZmiana
Autor Wątku
Pracuję jako handlowiec w firmie (sp. z o.o.) z branży SaaS na umowie o pracę na czas nieokreślony i mam 3-miesięczny okres wypowiedzenia. W regulaminie wynagradzania mam prowizję 2% od przychodu z umów, ale rozliczaną dopiero po wpływie płatności od klienta. Złożyłem wypowiedzenie i w trakcie wypowiedzenia domykam przekazanie klientów, a kilka kontraktów podpisałem jeszcze przed złożeniem wypowiedzenia. Część klientów opłaci faktury dopiero w kolejnym miesiącu, już po ustaniu stosunku pracy, a według moich wyliczeń chodzi łącznie o ok. 12–15 tys. zł prowizji. Przełożony zasugerował mi ustnie, że „po odejściu już nic nie wypłacają”, bo nie będę pracownikiem w dniu rozliczenia. Nie mam żadnego aneksu, tylko standardową umowę i dostęp do CRM, gdzie widać daty podpisania i płatności. Czy pracodawca może odmówić wypłaty prowizji za sprzedaż zrobioną przed wypowiedzeniem, jeśli pieniądze od klientów wpłyną dopiero po moim odejściu?

Odpowiedzi

5
E
Ekwiwalent 2026-03-21 09:05
Jeśli w regulaminie masz jasno, że prowizja nalicza się dopiero po wpływie płatności, to zwykle kluczowy jest moment spełnienia tego warunku, a nie sama data podpisania umowy. Z drugiej strony, przy umowie o pracę często jest tak, że po ustaniu stosunku pracy pracodawca próbuje traktować prowizję jak element „za pracę w danym miesiącu” i wtedy robią się spory, zwłaszcza gdy rozliczenie wpada już po odejściu. Dużo zależy od tego, czy regulamin przewiduje wprost wypłatę prowizji po rozwiązaniu umowy (albo ją wyłącza) oraz jak macie opisane zasady przy przekazaniu klientów. Masz w regulaminie albo w umowie dopisek w stylu „prowizja przysługuje tylko za okres zatrudnienia” albo „wypłata po ustaniu zatrudnienia nie przysługuje”?
K
Kadra 2026-03-31 10:52
W odpowiedzi do Ekwiwalent
"Jeśli w regulaminie masz jasno, że prowizja nalicza się dopiero po wpływie płatności, to zwykle kluczowy jest moment spełnienia tego warunku, a nie sama data po"
Też bym tu rozdzielił „kiedy powstaje prawo do prowizji” od „kiedy jest wypłata” — sam zapis o rozliczaniu po wpływie płatności nie zawsze przesądza, że po zakończeniu umowy o pracę już nic nie „wpada”, a to urywane „po ustaniu stosunku pracy pracodawca próbuje…” brzmi raczej jak praktyka niż twarda reguła. Masz w regulaminie albo w umowie dopisek wprost, że prowizja przysługuje tylko za okres zatrudnienia / do ostatniego dnia pracy?
P
PrawnikNie 2026-03-21 10:04
Z tego co piszesz, kluczowe jest to, jak w regulaminie jest opisany moment „nabycia prawa” do prowizji: skoro rozliczenie jest dopiero po wpływie płatności, to firmy często próbują to wiązać z byciem nadal pracownikiem w dniu zapłaty. Z drugiej strony, jeśli umowy były podpisane i wypracowane przez Ciebie przed odejściem, to ciężko logicznie bronić sytuacji, w której firma zatrzymuje całość tylko dlatego, że klient zapłacił już po rozwiązaniu umowy o pracę. Sprawdź też, czy nie ma w regulaminie dopisku wprost o braku prowizji po ustaniu zatrudnienia albo o rozliczeniu „do ostatniego dnia pracy”. Masz w regulaminie/celu sprzedażowym zapis wprost, że prowizja wypłacana jest tylko osobom zatrudnionym w dniu wpływu faktury?
P
Pytajacy 2026-03-21 10:06
Jeśli w regulaminie masz jasno, że prowizja jest liczona „od przychodu z umów”, ale rozliczana dopiero po wpływie płatności, to zwykle kluczowe jest, kiedy powstało prawo do prowizji (czyli czy warunek „wpływu” jest tylko terminem wypłaty, czy warunkiem nabycia). W praktyce sporo firm traktuje to jako warunek nabycia i wtedy po ustaniu stosunku pracy próbują nie wypłacać za faktury opłacone już po odejściu, ale jak umowa/kontrakt był pozyskany przez Ciebie i nie ma wprost zapisu, że po rozwiązaniu umowy o pracę prowizja przepada, to jest argument, że to dalej Twoja prowizja, tylko wypłacana później. Dużo też zależy od tego, czy regulamin ma definicję „przychodu z umów” i czy są dodatkowe warunki typu „zatrudnienie w dniu wypłaty” albo „aktywne prowadzenie klienta”. Masz w regulaminie albo w aneksie zdanie wprost, że prowizja przysługuje tylko za okres zatrudnienia / tylko jeśli jesteś pracownikiem w dniu wpływu?
K
KsiegowaKadry 2026-03-24 09:43
U mnie w podobnej sytuacji firma wypłaciła prowizję tylko za faktury, które zostały opłacone jeszcze w trakcie zatrudnienia (czyli do ostatniego dnia umowy), a te płatności po odejściu uznali za „już poza systemem”, mimo że sprzedaż była domknięta wcześniej. Masz w regulaminie doprecyzowane, że prawo do prowizji powstaje w dniu wpływu płatności, czy jest tam coś o wypłacie po ustaniu stosunku pracy?