Wypowiedzenie
•
Prowizja od sprzedaży po złożeniu wypowiedzenia – czy należy się za faktury opłacone po odejściu?
Z
ZmianaZmiana
Autor Wątku
Pracuję jako handlowiec w firmie (sp. z o.o.) z branży SaaS na umowie o pracę na czas nieokreślony i mam 3-miesięczny okres wypowiedzenia. W regulaminie wynagradzania mam prowizję 2% od przychodu z umów, ale rozliczaną dopiero po wpływie płatności od klienta. Złożyłem wypowiedzenie i w trakcie wypowiedzenia domykam przekazanie klientów, a kilka kontraktów podpisałem jeszcze przed złożeniem wypowiedzenia. Część klientów opłaci faktury dopiero w kolejnym miesiącu, już po ustaniu stosunku pracy, a według moich wyliczeń chodzi łącznie o ok. 12–15 tys. zł prowizji. Przełożony zasugerował mi ustnie, że „po odejściu już nic nie wypłacają”, bo nie będę pracownikiem w dniu rozliczenia. Nie mam żadnego aneksu, tylko standardową umowę i dostęp do CRM, gdzie widać daty podpisania i płatności. Czy pracodawca może odmówić wypłaty prowizji za sprzedaż zrobioną przed wypowiedzeniem, jeśli pieniądze od klientów wpłyną dopiero po moim odejściu?