Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Zaległy urlop w okresie wypowiedzenia — czy pracodawca może narzucić termin i odmówić ekwiwalentu?

W
WypalenieStop
Autor Wątku
Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę i do końca okresu wypowiedzenia pozostaje mi jeszcze kilkanaście dni niewykorzystanego urlopu wypoczynkowego. Pracodawca informuje mnie, że w ostatnich tygodniach „kieruje mnie na urlop” w konkretnych terminach, niezależnie od moich planów. Jednocześnie słyszę, że nie przewiduje wypłaty ekwiwalentu, bo urlop ma zostać wykorzystany obowiązkowo. Czy w okresie wypowiedzenia pracodawca może jednostronnie narzucić terminy wykorzystania urlopu i czy może odmówić wypłaty ekwiwalentu, jeżeli urlopu nie da się wykorzystać do końca zatrudnienia? Proszę o wskazanie, jak to wygląda od strony przepisów i praktyki.

Odpowiedzi

7
P
PracownikBezStresu 2026-03-19 10:53
W okresie wypowiedzenia pracodawca może jednostronnie wysłać Cię na zaległy (i bieżący) urlop w konkretnych terminach, więc jeśli da się go realnie wykorzystać do końca umowy, to ekwiwalent co do zasady nie przysługuje — wypłaca się go dopiero wtedy, gdy urlopu nie da się udzielić w naturze. Masz już rozpisany grafik/dni pracy do końca wypowiedzenia i ile dokładnie dni urlopu zostało?
P
Papierologia 2026-03-19 11:07
W odpowiedzi do PracownikBezStresu
"W okresie wypowiedzenia pracodawca może jednostronnie wysłać Cię na zaległy (i bieżący) urlop w konkretnych terminach, więc jeśli da się go realnie wykorzystać "
Z grubsza się zgadza z tym, co pisze PracownikBezStresu: w wypowiedzeniu pracodawca ma sporą swobodę, żeby wyznaczyć termin wykorzystania zaległego (i często też bieżącego) urlopu, nawet jeśli Ci to nie pasuje. Ekwiwalent zwykle pojawia się dopiero wtedy, gdy do końca umowy faktycznie nie da się tego urlopu udzielić, a nie „z wyboru”. Jeśli jednak te terminy są tak ustawione, że realnie nie da się urlopu wykorzystać (albo kolidują np. z obowiązkiem przekazania pracy), to wtedy temat robi się bardziej dyskusyjny. Ile dokładnie dni wypowiedzenia Ci zostało i ile dni urlopu masz do wykorzystania?
L
L4iPraca 2026-03-19 11:16
"W okresie wypowiedzenia pracodawca może jednostronnie wysłać Cię na zaległy (i bieżący) urlop w konkretnych terminach, więc jeśli da się go realnie wykorzystać "
Z grubsza masz rację: przy wypowiedzeniu pracodawca może wskazać konkretne terminy wykorzystania zarówno zaległego, jak i bieżącego urlopu i nie musi się tu kierować Twoimi planami. Ekwiwalent pojawia się dopiero wtedy, kiedy faktycznie nie ma możliwości udzielenia urlopu do końca umowy (np. za mało dni roboczych, zwolnienie lekarskie itp.). W praktyce kluczowe jest, czy te „ostatnie tygodnie” realnie mieszczą cały wymiar urlopu i czy masz normalnie pracować czy jesteś planowany na urlop w całości. Ile dokładnie dni urlopu zostało i do kiedy trwa okres wypowiedzenia (konkretna data)?
P
Pracodawca 2026-03-19 11:38
Miałem podobnie przy odchodzeniu z firmy — kadry po prostu wpisały mi urlop w końcówkę wypowiedzenia i w praktyce nie było tu pola do dyskusji, nawet jeśli komuś średnio pasowało. Z tego co pamiętam, ekwiwalent pojawia się dopiero wtedy, gdy faktycznie nie da się tego urlopu „upchnąć” do końca umowy, a jak da się wykorzystać, to pracodawcy zazwyczaj idą w urlop zamiast wypłaty. U mnie skończyło się tak, że wziąłem wolne w narzuconych terminach i nic dodatkowo nie wypłacili, bo urlop był realnie wykorzystany. A u Ciebie te terminy obejmują cały zaległy urlop do dnia rozwiązania umowy, czy zostanie jeszcze jakaś reszta?
Z
ZmianaMiasta 2026-03-19 11:01
W okresie wypowiedzenia pracodawca może jednostronnie wyznaczyć termin wykorzystania zaległego (i bieżącego) urlopu, więc jeśli faktycznie wyśle Cię na urlop, to ekwiwalent zwykle nie przysługuje — wypłaca się go dopiero za dni, których nie da się już wykorzystać do końca umowy. Ile dokładnie dni urlopu i do kiedy trwa u Ciebie okres wypowiedzenia (konkretna data)?
P
Porozumienie 2026-03-19 13:03
W okresie wypowiedzenia pracodawca może jednostronnie wyznaczyć termin wykorzystania zaległego (i bieżącego) urlopu, więc jeśli faktycznie da się go „upchnąć” do końca umowy, to ekwiwalentu zwykle nie wypłaca się właśnie dlatego, że urlop ma być wykorzystany. Masz już podane konkretne daty na piśmie i czy chodzi o urlop zaległy, czy też chcą Ci doliczyć jeszcze bieżący za ten rok?
M
MlodyPracownik 2026-03-19 13:29
W okresie wypowiedzenia pracodawca faktycznie może jednostronnie wysłać na urlop w konkretnych terminach i wtedy co do zasady ekwiwalent nie przysługuje, ale tylko za dni, których realnie nie da się już udzielić do końca umowy. Ile dokładnie dni urlopu zostaje i do kiedy trwa u Ciebie okres wypowiedzenia?